Сергій Коваленко: за даними досліджень, радіаційний фон у Кропивницькому не перевищує природний для цієї місцевості

Вівторок, 8 серпня 2017 13:11

Міська влада тримає на постійному контролі ситуацію на глиняному кар’єрі «Веселівське родовище», де 13 липня поточного року була спроба проведення несанкціонованих земельних робіт на території із захороненими у 1988 році радіоактивно-забруднених матеріалами. Це відзначив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Сергій Коваленко під час прес – конференції сьогодні, 08 серпня.

За його інформацією, місце захоронення позначене відповідними попереджувальними табличками з інформацією про радіоактивну небезпеку, а патрульна поліція Кропивницького здійснює постійний гласний і негласний нагляд за цією територією.

- Щоб мати повну і неупереджену інформацію про стан радіаційного фону, як на місці розкопок, так і загалом в обласному центрі, міська влада направила запит до Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) з пропозицією провести дослідження на території з радіоактивно-забрудненими матеріалами під Кропивницьким.

Експерти працювали на об’єктах 03 серпня і виявили незначне підвищення радіаційного фону, з основним внеском радіонукліду техногенного походження цезію-137 (Cs-137), про що повідомили у своїй інформації на офіційному сайті ДНТЦ ЯРБ.

- Ми виїхали на об’єкт для більш детального радіаційного обстеження, адже маємо для цього необхідне обладнання, якого немає на місцях, – повідомив експерт ДНТЦ ЯРБ Едуард Суховерхий. – Результати досліджень засвідчили незначне перевищення потужності дози на території захоронення забруднених відходів, що складає від 0,1 до 0,3 мкЗв/год. У двох точках спостерігалось зростання потужності дози до 0,5-0,7 мкЗв/год.

Завдяки автомобілю радіаційної розвідки RanidSONNI, фахівці ДНТЦ ЯРБ обстежили також радіаційний фон Кропивницького.

- Що стосується радіаційного фону самого міста – жодних аномальних підвищень ми не зафіксували, – доповнив експерт. – Потужність дози у Кропивницькому знаходиться у межах 0,03-0,15 мкЗв/год, що є природнім фоном для цієї місцевості.

На думку експертів ДНТЦ ЯРБ, спираючись на проведені дослідження, місцевій владі Кропивницького слід якнайшвидше розробити й запровадити заходи для ізоляції території з радіоактивно-забрудненими матеріалами.

- Спочатку об’єкт необхідно огородити та забезпечити цілісність шару ґрунту, що покриває забруднені матеріали, для уникнення потрапляння вологи всередину, – підсумував Едуард Суховерхий. – Потому, провести більш ґрунтовні дослідження, у тому числі взяти глибинні проби ґрунту, й вже після – вводити адміністративний контроль, реалізовувати перезахоронення або утилізацію матеріалів.

На сьогодні, за інформацією ДСП «Дніпропетровський ДМСК», для повного вирішення проблеми під Кропивницьким, необхідне проведення повного комплексу робіт по вилученню контейнерів із радіоактивними матеріалами та їх подальше сортування і дезактивацію. «В ситуації коли цілісність захоронення порушена і  було здійснено спробу викрадення забруднених матеріалів, стверджувати, що дане захоронення є безпечним неможливо», – йдеться у акті огляду місця несанкціонованого розкриття ґрунту під Кропивницьким.

Державна інспекція ядерного регулювання України класифікувала подію 13 липня, як таку, що має всі ознаки радіаційної аварії.  

 

Усі новини