"Шлях повернення": Ветеранський форум відбувся у Кропивницькому

Середа, 29 листопада 2023 16:44

Обласний ветеранський форум "Шлях повернення" відбувся сьогодні, 29 листопада, у Кропивницькому на базі ЦНАПу "Прозорий офіс".

- "Шлях повернення" -  це не тільки про ветеранів, це про нас усіх, це наш шлях повернення до європейських цінностей людиноцентризму. Адже радянський спадок стер особисті межі людини, яка виходила за рамки прийняті системою. Сьогодні ми  обмінюємося думками та стратегіями допомоги захисникам та їх сімʼям. Ми маємо чесно обговорити наші проблеми і їх вирішення. Сьогодні працюємо і в онлайн форматі - всі громади області підключені. Ветеранська політика, соціальний захист ветеранів та їх сімей завжди в пріоритеті влади, - так розпочала Форум його модераторка, заступниця начальника обласної військової адміністрації, депутатка міської ради Катерина Колтунова.

Ветерани та ветеранки російсько-української війни, військовослужбовці та члени їхніх родин, представники обласної та міської влади, члени громадських організацій, які працюють з військовими та їхніми сім'ями, фахівці в галузі психологічної, медичної та соціальної реабілітації — це широке представництво із не менш значущими питаннями, винесеними до обговорення — таким був сьогоднішній форум.

У форматі трьох панельних дискусій учасники обмінювались досвідом та інформацією про соціальний захист та підтримку, реабілітацію та реінтеграцію військових до мирного життя.

В одній із таких панельних дискусій взяла участь директорка департаменту соціальної політики міської ради Юлія Вовк.

Вона розповіла про роботу ЦНАПу, а також про надавані адміністративні послуги ветеранам.

- Надання адмінпослуг ветеранам та їх сімʼям - це одне із завдань комплексної ветеранської підтримки. А ЦНАП - це єдиний відкритий простір, де локалізовано майже всі державні і регіональні адміністративні послуги. "Прозорий офіс" - це доступність влади для громадян, зрозумілі процеси розгляду документів, стислі строки їх опрацювання та комфортні умови. У Кропивницькому ЦНАПі надається 497 адмінпослуг. 49 - для захисників та захисниць і їх родинам. Протягом 2023 року до департаменту надійшло 3869 заяв на адміністративні послуги соціального характеру від військовослужбовців та їх родин. У заявах порушувалися питання про грошову допомогу, надання реабілітаційних послуг, проходження професійної адаптації, надання пільг на житлово-комунальні послуги, - зазначила Юлія Вовк.

А серед пріоритетних завдань в подальшій роботі посадовиця виділила запровадження проєкту "Адмінсервіс "Ветеран", створення міської комунальної установи з підтримки ветеранів війни і створення окремого структурного підрозділу у департаменті, який займатиметься виключно питаннями ветеранів.

Проведенню цього форуму передувала масштабна підготовча робота. Так, протягом двох місяців проводилося спеціальне опитування військових, участь в якому взяло понад 4 тисячі респондентів. Це опитування якраз і показало найактуальніші проблеми, що хвилюють наших захисників. Найперше вони потребують матеріальної підтримки, потім медичної і психологічної. 43% респондентів нарікали на недостатнє грошове забезпечення; 24% - потребують соціального супроводу; 71% - мають  проблеми зі здоровʼям, 69% - психологічні розлади. Більшість опитаних не користуються пільгами, хоча й мають на них право, бо їх важко оформити. Не задоволені військовослужбовці і медичним обслуговуванням. Що стосується державних програм реабілітації та протезування, то тільки 15% вважають їх якісними і задоволені. 64% опитаних військових бояться відсутності роботи.

Результати опитування представив чинний військовослужбовець з інвалідністю Денис Скотніков.

Центральною подією форуму стала презентація проєкту дорожньої карти "Шлях повернення" з переліком усіх служб та їхніми координатами, що займаються медичною, реабілітаційною, соціальною, психологічною, юридичною допомогою та професійною підготовкою.

Усі новини