"Слідча справа № 2435": У Кропивницькому презентували книгу про місцевого архітектора Андрія Сидоренка

П'ятниця, 1 липня 2022 10:27

Небагато знайдеться кропивничан, які б не знали імен Якова Паученка чи Олександра Лишневського, чиї архітектурні шедеври є візитівкою нашого міста. Та, на жаль, небагато й тих, хто знає імена архітекторів, що створили обличчя сучасного Кропивницького. Про одного з них - Андрія Сидоренка – написав книгу "Слідча справа № 2435" краєзнавець Володимир Поліщук, презентація якої нещодавно відбулася у науковій бібліотеці імені Чижевського.

Під час кропіткої роботи над документами і матеріалами Держархіву області та обласного краєзнавчого музею, підшивок "Кіровоградської правди" та "Молодого комунара", що знаходяться в фондах бібліотеки Чижевського, автор дослідив, що Андрій Сидоренко виконав до 50 проєктів будівель, які сьогодні є окрасою нашого міста.

Але не тільки. Саме архітектор Андрій Сидоренко займався плануванням та забудовою мікрорайону по Великовисківському шосе. Як з’ясував краєзнавець, на початку 1960-х років у Радянському Союзі було прийнято програму розгорнутого будівництва житла. Проєкт нового житлового масиву назвали "Черемушки". Відтоді чи не у кожному місті почали з’являтися свої "Черемушки".

За проєктом архітектора Сидоренка розбили парк Космонавтів, який зараз є пам’яткою природи місцевого значення. Колишній кінотеатр "Мир" - нині громадський простір "Атмосфера МИР 2.0." - результат його архітектурної думки.

До будівництва архітектурного ансамблю на площі – магазину "Дитячий світ" (пізніше – "Будинку взуття"), готелю "Україна", а також реконструкції двоповерхового будинку Нусіма Сейдера на розі Дворцової та Великої Перспективної теж мав відношення Сидоренко. За його проєктом у 1968 році звели триповерхову будівлю школи №5 – гімназії імені Шевченка, надбудову будинку Екельна, що на розі вулиць Великої Перспективної та Карпи, та школу №6.

Андрія Сидоренка називали майстром архітектурного графічного пейзажу. Завдяки його малюнкам у пресі містяни дізнавалися, як виглядатиме місто через кілька років.

Якою буде будівля обласного держархіву, семиповерхового корпусу тодішнього педінституту, автовокзалу, обласної лікарні, навчально-лабораторного корпусу філіалу Харківського політеху, тобто сьогоднішнього ЦНТУ, медучилища, Будинку побуту і  бібліотеки Чижевського.

Якби усі задуми архітектора були реалізовані, Кропивницький виглядав би ще краще. Але це інша історія.

Усі новини