Сьома сесія Кропивницької міської ради розпочалася зі звернень до центральних органів влади

Вівторок, 12 жовтня 2021 16:57

Сьогодні, 12 жовтня, відбулася сьома сесія Кропивницької міської ради восьмого скликання.

Сесійне засідання депутати розпочали із прийняття низки звернень до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, направлених на вирішення нагальних проблем територіальних громад у сферах соціального захисту населення, соціально – економічного розвитку територій та стабільного проходження опалювального сезону.

Кропивницька міська рада, зокрема, підтримала ініційоване фракцією «Європейська солідарність» звернення щодо забезпечення додаткових виплат пенсіонерам.

«Органи державної влади своїми рішеннями суттєво погіршили соціальне становище людей пенсійного віку. Це стосується штучного скорочення категорій, які мають право на отримання субсидій за спожиті житлово-комунальні послуги, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, необґрунтованого скорочення фінансування субсидій, - йдеться у зверненні. - Соціальне становище пенсіонерів також суттєво погіршилось через підвищення цін на товари першої необхідності.

У зв’язку з цим вимагаємо вжити термінових заходів для забезпечення додаткових виплат пенсіонерам.

Депутати Кропивницької міської ради звертаються із проханням здійснити у листопаді 2021 року виплату доплати пенсіонерам, пенсія яких нижча середньої, тобто менше за  3866,8 грн. Для забезпечення цих виплат пропонується використати частину коштів, отриманих від Міжнародного валютного фонду на подолання наслідків пандемії».

Ще одним зверненням, ініційованим «Європейською солідарністю», міська рада наголошує на недопущенні підвищення тарифів на житлово – комунальні послуги для населення.

«Після тривалого карантину внаслідок коронавірусної інфекції, введення обтяжуючих нормативних актів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності українців представники центральної влади відкритим текстом анонсують підвищення тарифів для населення, - апелюють депутати міської ради до центральних органів влади. – Депутати не можемо стояти осторонь гострих проблем, які хвилюють жителів нашого краю. Для початку необхідно ліквідувати корумпованість, непрозорість та неефективність чинної влади та провести дієві реформи. Центральні органи влади повинні дбати про своїх громадян, підтримати бізнес, відновити економічну стабільність, віру і надію співвітчизників.

За останні два роки практично зруйновано систему нарахування субсидій населенню для компенсації зростання тарифів. Замість автоматичного нарахування субсидій тим, хто їх потребує, відбувається штучне обмеження можливостей для отримання допомоги. Але навіть попри такі обмеження кошти, передбачені на субсидії, витрачені на 90%.

…враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, Кропивницька міська рада  висловлює рішучий протест проти необґрунтованого зростання  тарифів для населення та вимагає від Президента України, Верховної  Ради України, Кабінету Міністрів України:

Вжити заходів для протидії монопольному підвищенню тарифів, забезпечити обґрунтований рівень тарифів і не допустити підвищення їх в майбутньому;
Врахувати при ухваленні Державного бюджету на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і громад від підвищення тарифів;
Закласти в Державному бюджеті додаткові кошти на виплати субсидій для громадян на оплату житлово-комунальних послуг, а також забезпечити їх автоматичне нарахування тим, хто цього потребує».

Депутатський корпус підтримав і звернення, внесене фракцією «Батьківщина», щодо забезпечення якісного теплозабезпечення населення.

У ньому наголошується на необхідності, у зв’язку з підписанням відповідного Меморандуму про врегулювання проблемних питань у сфері теплопостачання  та у зв’язку із виникненням дефіциту коштів місцевого бюджету для забезпечення якісного теплопостачання в Кропивницькій міській територіальній громаді, негайного відновлення механізму покладання спеціальних обов’язків на НАК “Нафтогаз» України, АТ «Укргазвидобування» та облгази для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку газу та встановлення ціни на природний газ, що постачається населенню, підприємствам ТКЕ для виробництва теплової енергії  населенню і бюджетній сфері на рівні собівартості газу, видобутого АТ «Укргазвидобування» із забезпеченням рентабельності не вище 30% та сплати податків.

Ще одне звернення до Верховної Ради та Кабміну щодо наповнення місцевих бюджетів додатковими ресурсами  внесли депутати фракції «Слуга народу»

«…Ми, депутати Кропивницької міської ради впевнені, що наповнити місцеві бюджети додатковими ресурсами можна за рахунок:

прозорого адміністрування акцизу;

справедливого розподілу ПДФО в громади, де підприємства фактично ведуть свою діяльність, а не просто зареєстровані;

залучення до бюджетів громад коштів від приватизації, зокрема частини від продажу об’єктів державної власності, розташованих на території громад;

передачі місцевим радам повноважень з адміністрування податку на нерухомість.

… Ми переконані, що закінчення реформи децентралізації відкриє можливість кожній громаді стати сильнішою, успішнішою та заможнішою, що дасть серйозний поштовх до розвитку всієї України».

Усі новини