Створення сучасної системи теплопостачання у Кропивницькому – завдання №1 для міської влади

Середа, 4 грудня 2019 17:03

Створення нової системи теплопостачання Кропивницького – пріоритетне завдання  міської влади. На цьому наголосив міський голова Андрій Райкович під час свого річного звіту перед громадськістю сьогодні, 04 грудня.

Всі, хто щопонеділка приходять чи дивляться в on-line апаратні наради міського голови,  добре знають, що для команди міського голови сфера житлово-комунального господарства є ключовою у стратегічному плані розвитку обласного центру. Варто також зауважити, що ремонти дахів, ліфтів, прибудинкових територій стали виконуватися систематично і планово зі щорічним нарощуванням обсягів. Поступово також налагодили і графіки вивезення сміття компанією «Екостайл». А на полігоні захоронення твердих побутових відходів спостерігаються помітні і продуктивні кроки модернізації звалища: воно вже не димить, не смердить,  має рекультивований периметр, встановлена сучасну станція дегазації, змонтована сортувальна станція.

Проте модернізація сумнозвісної системи теплопостачання міста, на 60% розбалансованої автономними системами опалення у багатоповерхівках, стала надзвичайно актуальною і нелегкою задачею сьогодення для міської влади.

- Легше за все надати всім дозволи на «автономки» і, як кажуть, добити цю історію. Ми дістали не одну порцію критики від опонентів і записних “знавців”, як швидко вирішити цю проблему, - констатував Андрій Райкович. - Швидко не вийде. Не все так просто. Як аргумент - п'ять фахових солідних експертних груп, аж до академічних інститутів і комунальних академій, моніторили наше місто. У всіх різні думки. Разом із тим, ми не сидимо на місці. Ви знаєте, що дозволи почали роздавати не шквально, а з подальшим відключенням цілих стояків, під'їздів, будинків. Таким чином, систематизовано, а не хаотично. Від’єднано від централізованого опалення  40 багатоповерхівок. Це крапля, але крок зроблено.

У Кропивницькому прийнято програму допомоги малозабезпеченим родинам, які не можуть собі дозволити встановлення індивідуального опалення, але яких залишилося по 1-2 квартири в будинку на обслуговуванні центральних котелень. Збудовано нову сучасну модульну котельню у селищі Новому, на що витрачено з міського бюджету 16 млн грн, прокладено нові мережі. Восьмитисячне селище, кілька шкіл, дитсадків, лікувальних закладів тепер з якісним теплом. В освітніх і медичних закладах Кропивницького розпочато реалізацію договорів енергосервісу, що також дає помітну економію коштів. В обласному центрі розпочалася теплосанація найбільших навчальних закладів.

- Всі новобудови, починаючи від житлового будинку, до пологового, амбулаторій, здаються сьогодні  із власним сучасним тепловим господарством. Збудована минулого року модульна котельня, що обслуговує школу № 17 і три розташованих поряд дитячих садочки - теж додатковий крок у розбудові нової схеми тепломодернізації, - наголосив Андрій Райкович. - І нарешті, вирішена головна проблема, що стримувала увесь процес поступу модернізації системи теплопостачання Кропивницького: цьогоріч нам вдалося повернути в комунальне управління теплогенеруючий комплекс, орендований у міста   підприємством “Кіровоградтепло” ЦНТІ “УНГА”.  Повернули, номінації отримали, тепло подали штатно.

Міський голова поставив чітке завдання головному управлінню житлово-комунального господарства, профільним заступникам - розробити не один, а кілька можливих  варіантів системи теплопостачання міста, для подальшого покрокового вирішення цього важливого для громади питання з визначенням оптимального шляху.

Усі новини