Світлана Балакірєва: Кропивницький отримав заслужену відзнаку за реалізацію проєкту UNFPA "Міста і громади, вільні від домашнього насильства"

Четвер, 23 листопада 2023 16:09
Упродовж двох днів, 21 та 22 листопад, а у Києві тривала координаційна зустріч представників громад - учасників проєкту "Міста і громади, вільні від домашнього насильства" представництва Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні.
25 керівників та керівниць міст та громад зібралися разом з представниками Фонду та Міністерства соціальної політики України, щоб обговорити шляхи подолання домашнього насильства та проаналізувати ті позитивні практики, які вже діють у громадах.
Кропивницький на цій важливій для територіальних громад зустрічі представляла керуюча справами виконавчого комітету міської ради Світлана Балакірєва.
Проєкт "Міста і громади, вільні від домашнього насильства" у Кропивницькому почали реалізовувати ще у 2021 році, триватиме він до 2024 року. За цей час проведено справді масштабну роботу, починаючи від створення координаційної ради та міжвідомчих робочих груп, які напрацьовували низку відповідних документів аж до створення комунальної установи "Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству".
Центр має розгалужену структуру, до якої входять такі підрозділи:
  • притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;
  • денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (з кризовими кімнатами);
  • дві мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (тел. 0632168735 та 0632169082);
  • цілодобова служба "Телефону довіри". 050577360.
Усі ці підрозділи успішно працюють, окрім поки що денного центру - у приміщенні, де він буде розташований, триває капітальний ремонт.
Варто зазначити, що існує окрема Дорожня карта, розроблена експертами проєкту UNFPA з розбудови муніципальних систем запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству.
Згідно із моніторингом, який проводять, власне, самі експерти Фонду, Кропивницький уже повністю впорався із 15 пунктами цієї "дорожньої карти", а всього їх - 22. Загальний відсоток динаміки стану виконання кроків дорожньої карти від січня 2022 року для Кропивницького становить наразі 41%.
За такі високі результати роботи, а також за надійне партнерство і успіхи у реалізації проєкту "Міста і громади вільні від домашнього насильства" Кропивницька міська рада отримала подяку від Фонду. Необхідно підкреслити, що тільки три громади в Україні під час цієї зустрічі отримали таку відзнаку, і серед них якраз Кропивницька.
- Це досягнення усієї команди, яка працює над реалізацією проєкту — це і наш департамент соціальної політики і заступник міського голови Сергій Колодяжний, який курує цей напрям. Варто відзначити також вагомий внесок Міжфракційного депутатського об’єднання "Рівні можливості". У реалізації цієї ініціативи маємо повну синергію — обласна військова адміністрація, депутатський корпус та виконавчі органи міської ради працюють в єдиному ритмі — це й дало такий результат. Далеко не всі громади могли продемонструвати рівень такої співпраці. Адже це і є одна із ключових вимог Фонду — місцева влада, представляючи інтереси громади, має показати і довести свою зацікавленість у реалізації проєкту, - наголосила Світлана Балакірєва.
Загалом керуюча справами виконавчого комітету міської ради залишилася під великим враженням від координаційної зустрічі представників громад у столиці. Адже програма заходу біла більш ніж насиченою. Особливо вона відзначила можливість обміну досвідом із колегами з інших регіонів, а також безпосереднє знайомство із досвідом розбудови системи запобігання та протидії насильству у Києві — була можливість побувати і ознайомитися із роботою кризової кімнати для осіб, які постраждали від домашнього насильства, денним центром соціально-психологічної допомоги та притулком для жінок, які постраждали від домашнього насильства. Є нюанси в організації їх роботи відмінні від кропивницького досвіду, тому є що переймати і що впроваджувати у себе.
- Окрім цього зустріч такого рівня дала можливість порушити перед Міністерством соціальної політики питання заробітних плат для соціальних працівників та психологів, - відзначила Світлана Балакірєва. - Загалом під час зустрічі акцентувалася увага на низці важливих питань щодо функціонування в громадах вже реалізованих сервісів з допомоги постраждалим та запровадження нових. Маючи за плечима позитивний досвід співпраці в межах проєкту, всі учасники заходу були зацікавлені розширювати співпрацю та масштабувати сервіси для постраждалих у своїх громадах. Також всі погодилися, що для формування нульової толерантності до насильства необхідно суттєве посилення інформаційно-просвітницьких кампаній на місцях.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13