Творча зустріч у музеї Осмьоркіна

Понеділок, 6 листопада 2017 15:50

У художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна в рамках музейного проекту «В майстерні художника» відбулася творча зустріч студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка на чолі з доцентом кафедри образотворчого мистецтва та дизайну кандидатом педагогічних наук Ларисою Гарбузенко з відомими в місті Кропивницькому митцями: членом Національної Спілки художників України Юрієм Вінтенком та його дружиною Галиною Яровою-Вінтенко, виставка живописних та графічних доробків яких під символічною назвою «Для тих, кого любимо…» експонується нині в музейних залах.

Знані майстри і педагоги образотворчого мистецтва Юрій Вінтенко та Галина Ярова-Вінтенко відверто ділилися зі студентами секретами живопису, наочно на власних доробках демонструючи особливості мистецьких технік, а також думками про творчість та історіями про народження сюжетів картин.

Так, не залишилася без уваги майбутніх художників розповідь Юрія Вінтенка про символічне значення предметів в його натюрмортних композиціях, яке, зазвичай, залишається за лаштунками твору, зокрема картин «Незакінчена розмова» та «Згасла цигарка», виконаних у 2012 році і присвячених пам’яті його батька заслуженого художника України Бориса Вінтенка.

Не менш цікавими були спогади Юрія Вінтенка про його зустрічі з видатними українськими митцями - такими як: художником і розвідником Миколою Глушенком, народним художником України, лауреатом Премії імені Тараса Шевченка Федором Захаровим, народним художником України Ростиславом Звягінцевим під час праці на творчій базі Національної Спілки художників України в м. Седнів Чернігівської області, заснованої у 1960-х рр. за ініціативи народного художника України Сергія Шишка. Як зазначив митець: «Це місце завжди було для художників своєрідним «Українським Барбізоном», де можна вільно експериментувати і творити, залишаючись сам на сам з природою».

Змістовними та захоплюючими були і розповіді Галини Ярової-Вінтенко про вибір теми та сюжетів її творів, коли невеликі, на перший погляд непомітні об’єкти, предмети, речі можуть спонукати митця до творчості, як, наприклад, квіти під вікном, що знайшли відображення в картині «Ранок» 2017р., або дитяча іграшка в композиції «Півники» 2017р.

Загалом зустріч пройшла в теплій атмосфері творчої співпраці та мистецького порозуміння. Лариса Гарбузенко, дякуючи від імені студентів за цікаву та змістовну розмову, зазначила, що Юрій Вінтенко та Галина Ярова-Вінтенко мають не лише творчий, а й значний педагогічний досвід і велика кількість випускників відділу образотворчого мистецтва Кіровоградської дитячої школи мистецтв, де вони викладають не один рік, з успіхом продовжують навчання та стають відмінними випускниками мистецького факультету університету ім. В.Винниченка. Ось і нині серед студентів, присутніх на зустрічі, були вихованці художників, що свідчить про можливість збереження мистецьких традицій, встановлення міцного творчого зв’язку минулого, сучасного і майбутніх поколінь. Неначе на підтвердження цієї тези учасники зустрічі сфотографувалися в меморіальному залі музею біля портрету нашого видатного земляка, художника і педагога Олександра Олександровича Осмьоркіна.

Надєждін Андрій,

заслужений художник України, мистецтвознавець,

провідний науковий співробітник

художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини