Творчі студії юних художників відбудуться в художньо-меморіальному музеї О.О. Осмьоркіна

Середа, 3 травня 2017 16:26

Нинішній 2017-й рік для художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна ознаменований відзначенням 125-річного ювілею видатного земляка - художника і педагога Олександра Олександровича Осмьоркіна. З цієї нагоди музеєм заплановано низку заходів – тематичні виставки, мистецтвознавчі читання, художні студії, лекції, екскурсії, творчі зустрічі, різноманітні культурно-просвітницькі акції, які проводитимуться протягом року.

Так, в рамках підготовки мистецького проекту «Художні студії», який проводитиметься в музеї до Міжнародного дня музеїв (18 травня), в дитячій школі мистецтв, що в селищі Новому, нещодавно була презентована пересувна виставка репродукцій «Жіночий портрет в творчості О.О.Осмьоркіна». І це невипадково, адже тема цьогорічних художніх студій: «Цей загадковий жіночий портрет…»

Слід зазначити, що виставка влащтована за ініціативи відомого митця, члена Національної Спілки художників України Юрія Вінтенка, який очолює відділ образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв. Адже саме його вихованці ось уже вп’яте братимуть участь у цікавій акції своєрідного відтворення художньої майстерні в залах музею. Недаремно ж висловлювання всесвітньовідомого французького художника Огюста Ренуара: «Мистецтву навчаються в музеї» було творчим кредо професора живопису Олександра Осмьоркіна. «В числе «моих университетов», оставивших незгладимый след, одно из первых мест заняло Щукинское собрание в Москве», - писав в своїй автобіографії Олександр Осмьоркін, який неодноразово сам відточував власну творчу майстерність в музеях.

Тому досвідчений педагог і талановитий художник Юрій Вінтенко з відповідальністю підійшов до підготовки своїх учнів для студіювання в меморіальному музеї. Його цікава мистецтвознавча розповідь про життя та творчість О.О.Осмьоркіна не лише допомогла учням більш глибоко познайомитися з особливостями художнього

почерку митця, дізнатися про його прихильність до портретного жанру, зокрема жіночого портрету, а й по-новому відкрила ім’я живописця для педагогічного колективу школи та батьків юних художників.

Тож тепер вихованці школи зі знанням справи творчо працюватимуть в музеї під час художніх студій над особистісним відтворенням картин О.О.Осмьоркіна, народжуючи власні інтерпретації живописних шедеврів.

Такі спільні культурно-просвітницькі акції музею та мистецьких навчальних закладів мають як естетичне, так і виховне значення. Пропагуючи високі зразки образотворчого мистецтва, прищеплюючи зацікавленість картиною як носієм основ живописної культури, досягається чи не найголовніша мета – виховання у молоді високих естетичних смаків та загального мистецького світогляду.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини