У Кропивницькому активісти закликають Верховну Раду України ратифікувати Стамбульську конвенцію

П'ятниця, 5 травня 2017 09:47

У міській раді Кропивницького відбулося засідання круглого столу з питань координації дій щодо протидії насильства в сім’ї. Інвціатива проведення такого заходу вийшла від депутаток МФО «Рівні можливості» у міській раді.

В обговоренні нагальної проблеми взяли участь представники жіночих громадських організацій, керівників виконавчих органів міської ради, міського відділу поліції, навчальних закладів та соціальних центрів.

Під час “круглого столу” було відзначено, що загальна статистика по Україні невтішна. Щорічно понад 3 мільйони дітей в Україні страждають від насильства в сім’ї .

За даними Міністерства внутрішніх справ України, 23% тяжких насильницьких злочинів відбувається саме в родинах. Щорічно близько п’ятнадцяти тисяч жінок гинуть від рук власних чоловіків.

Багато жертв домашнього насильства не знають, у якому напрямку зробити перший крок до порятунку. Лише 18% наших співгромадян знають, що в Україні діє закон «Про попередження насильства в сім’ї».

Враховуючи зростання кількості звернень щодо насильства в сім’ї та кількості осіб, які перебувають на обліку у Кропивницькому (2015 р. - 2318 звернень та 521 на обліку; 2016р. – 2816 звернень та 525 на обліку) та враховуючи те, що Верховна Рада України в кінці 2016 року не підтримала низку рекомендацій щодо ратифікації міжнародних договорів, серед яких ратифікація Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція), виникає нагальна потреба активізації усіх жіночих громадських організацій, суспільних інституцій, молодіжних громадських організації щодо протидії насильства в сім’ї.

На думку учасників “круглого столу”, ратифікація Верховною Радою Стамбульської конвенції дала б потужний поштовх посиленню заходів із запобігання насильству в родинах. Саме з таким закликом звернулись активісти боротьби з проявами насилля до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія.

- Хочемо наголосити, що громадяни України зробили свій вибір на користь євроінтеграційного шляху України та продовжують виборювати можливість слідувати йому. Вважаємо, що члени парламенту мають поважати цей вибір та бути послідовними на цьому шляху. Неприпустимо зволікати з ратифікацією Стамбульської конвенції. Оскільки ратифікація Стамбульської конвенції стане запорукою подальшого реформування законодавства України (в частині боротьби проти домашнього насильства та насильства проти жінок) та сприятиме підвищенню політичного іміджу України на міжнародній арені як країни, що послідовно дотримується взятих на себе зобов’язань у сфері захисту прав людини та основоположних свобод, - йдеться у зверненні.

Усі новини