У Кропивницькому Алеї почесних воїнських поховань реконструюють в одному стилі

Середа, 7 червня 2023 17:35

Алеї почесних воїнських поховань на Рівнянському і Далекосхідному кладовищах у Кропивницькому реконструюють і облаштують в одному стилі. Всі пропозиції з облаштування території Алей і пам’ятників Героям узгодили з родичами загиблих Воїнів.

 Про це повідомив заступник міського голови Олександр Вергун під час брифінгу у міській раді сьогодні, 07 червня.

- Робота над проєктом реконструкції секторів для почесних поховань військовослужбовців розпочалася торік, розробником-підрядником стало ТОВ “Енергоплюс-Люкс”. Обидві Алеї облаштують в одному стилі. Меморіальний комплекс на Далекосхідному кладовищі, це власне, той сектор, де зараз і відбуваються воїнські поховання, згідно з проєктом реконструкції буде ідентичний до комплексу на Рівнянському кладовищі — матиме вхідну групу з іменами всіх похованих воїнів, з алеями, доріжками між могилами, з огорожею. Із протилежного боку передбачається облаштування майданчика для паркування, також по периметру комплексу плануються зелені насадження з туй смарагд, встановлять лавочки та урни, - повідомив Олександр Вергун. - Вартість проєкту облаштування Далекосхідного кладовища становить 25 мільйонів гривень, Рівнянського — 3,1 мільйона гривень. Кошти на облаштування Алей почесних поховань військовослужбовців передбачені в міському бюджеті.

За результатами зустрічі з рідними загиблих Героїв, до проєкту облаштування секторів для почесних поховань додадуть ще сміттєві контейнери та ємності для води, яку рідні зможуть використовувати для поливу квітів на могилах.

- Найдискусійнішим питанням під час зустрічі з рідними загиблих стало обговорення могильних пам’ятників. Оскільки на Рівнянському кладовищі уже встановлені пам’ятники воїнам, які загинули з початку АТО, вирішили, що решту пам’ятників встановлюватимемо такої ж форми, щоб вони всі були в одному стилі. Крім пам’ятника, у комплект облаштування місця поховання входитимуть також гранітні ваза для квітів та лампадка і прапор України, - зазначив заступник міського голови.

За словами Олександра Вергуна, від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, у Кропивницькому на Алеї Слави на Рівнянському кладовищі до могил Героїв, полеглих із 2014 року, додалося ще 32 поховання, а на Далекосхідному кладовищі станом на сьогодні похоронені вже понад 210 загиблих захисників України.

Договір з підрядником на виконання робіт на другій частині Рівнянського кладовища вже укладений, а облаштування Алей почесних воїнських поховань на Далекосхідному цвинтарі розпочнеться після завершення тендерних процедур: орієнтовно це триватиме 2-3 тижні.

Усі новини