У Кропивницькому батьки і міська влада спільно шукають можливості підвищити якість освіти і умови навчання

П'ятниця, 18 жовтня 2019 14:41

Сьогодні, 18 жовтня, на площі перед міською радою Кропивницького зібралися батьки учнів і вихованців дошкільних навчальних закладів, щоб донести до керівництва міста своїх вимоги, пов’язаних із початком опалювального сезону і організацією навчального процесу.

Представник ГО “Батьківська рада” Олена Бринза оприлюднила  звернення громадської організації у якому, зокрема, йдеться про необхідність розпочати опалювальний сезон у місті через низькі температури у приміщеннях навчальних закладах міста, які опалюються централізовано та викладена вимога не ігнорувати застереження рятувальників щодо утримання від користування електрообігрівачами через ймовірність перевантаження електромережі в закладах і можливого виникнення аварійних ситуацій. Громадська організація також звертається з проханням надати батькам план модернізації системи опалення в закладах освіти міста із  термінами його впровадження у життя.

Крім того, у зверненні йдеться про виділення коштів для забезпечення поділу на підгрупи при вивченні української мови в усіх навчальних закладах міста, де кількість учнів в класі Звернення також містить пропозиції щодо переведення протягом двох років всіх закладів освіти міста на автономну модель управління та запровадження програми «шкільний автобус» для мікрорайонів міста, де відсутні садочки та школи. Паралельно з виступами активістів на площі проходив збір підписів під зверненням до міського голови Андрія Райковича.

Для спілкування зі стурбованими батьками вийшли заступниця міського голови Наталія Дзюба та очільниця управління освіти міської ради Лариса Костенко. Посадовиці дали вичерпні відповіді та роз’яснення на всі питання громадян і журналістів.

Зокрема, Лариса Костенко звернула увагу активістів на те, що освітня галузь обласного центру фінансується з двох бюджетів — державного та міського. Після отримання розрахунків державної субвенції за 2019 рік в управлінні освіти вже розуміли, що до кінця поточного року на забезпечення галузі не вистачатиме 34 мільйони гривень. Це поставило під загрозу можливість повного поділу класів при вивченні предметів на групи, фінансування груп подовженого дня та  індивідуального навчання для дітей з особливими освітніми потребами.

- Тарифікація була затверджена станом на 05 вересня 2018 року, тому ніяких змін на початку 2019 року ми робити не могли. Вже у квітні ми збирали керівників освітніх закладів, щоб вони для себе розробили заходи, як протриматися до кінця поточного року, якщо не буде додаткового надходження державної субвенції, - зазначила Лариса Костенко. - І міський голова, і депутати зверталися до профільних міністерств і Кабінету Міністрів України. На останні листи до Міністерства освіти і науки ми відповіді не отримали до цього часу.

Очільниця управління освіти зауважила, що ще влітку виникла загроза невиплати відпускних та коштів на оздоровлення освітянам. Тільки завдяки особистому втручанню міського голови вдалося пришвидшити надходження коштів державної субвенції і вчителі отримали усі зароблені кошти. Лариса Костенко також наголосила, що сьогодні управління освіти робить усе, щоб вкластися у наявні кошторисні призначення.

- У серпні на сесії міської ради з бюджетних коштів міста було виділено 10 мільйонів гривень  на заробітну плату працівникам шкіл та професійних навчальних закладів, щоб уникнути заборгованості, - підкреслила Лариса Костенко. - На сьогодні управлінням освіти підготовлені листи до Кабінету Міністрів України з проханням в кінці поточного року переглянути формулу розрахунку державної субвенції для закладів освіти Кропивницького і на 2019 рік виділити додаткові кошти. Ми все робимо для того, щоб усі навчальні заклади фінансувалися вчасно.

Лариса Костенко зауважила, що зменшення кількості груп для вивчення української мови - це вимушений крок. Тільки для того, щоб вкластися у поточні фінансові ресурси. Щодо груп продовженого дня, то у формулі освітньої субвенції вони не закладені, але у Кропивницькому вони створені і функціонують у кожній школі.

 Очільниця управління освіта наголосила, якщо будуть виділені додаткові кошти, їх обов’язково спрямують на поділ класи на групи та відкриття додаткових груп продовженого дня.

Щодо опалення у закладах освіти. Наталія Дзюба повідомила, що в навчальних закладах, де температурний режим нижчий за норму, використовують сертифіковані обігрівачі раніше закуплені міською владою. Крім того, у всіх дошкільних навчальних закладах є відповідальна особа, яка стежить за станом електромереж.

- Кожного дня ми моніторимо тепловий режим у закладах освіти. На сьогодні середня температура у групах коливається від 16 до 19 градусів тепла, - зазначила заступниця міського голови. - У закладах, де температура нижча, включаємо обігрівачі. Звичайно, ми робимо це відповідно до всіх норм охорони праці та охорони життя. Щодо автономних котелень для, то на кожній апаратній нараді Андрій Райкович говорить про таку необхідність. У нас вже є модульна котельня, яка опалює чотири заклади освіти, у тому числі і школу №17. І в наступні роки ми плануємо планомірне переведення закладів освіти на автономне опалення

По завершенню акції на площі перед міською радою, активісти передали звернення із зібраними підписами міському голові.

Усі новини