У Кропивницькому на Всесвітній день вишиванки розпочнуть вишивати велетенську мапу України

Середа, 17 травня 2017 16:35

У Кропивницькому розпочнуть вишивати велику карту України. Вишивка матиме розмір 6 х 4 метри і буде однією із найбільших вишитих мап.

            Акція “Вишиванкова Україна” стартує 18 травня, у Всесвітній день вишиванки, на площі перед міською радою Кропивницького.  Її учасниками стануть вихованці двадцяти центрів естетичного виховання шкіл обласного центру. Кожному закладу за лотереєю дістанеться для вишивання елемент вишивки – одна із 24 областей чи Автономна Республіка Крим. Зображення ще п’яти адміністративних одиниць будуть вишивати відвідувачі центральної міської бібліотеки. Тут же, по завершенні роботи, карта України буде зібрана в єдине полотно і представлена кропивничанам під час відзначення Дня Незалежності України.

            Під час акції 18 травня, починаючи з 9.00 ранку, на мешканців і гостей міста чекає цікава і різноманітна святкова програма: виставки робіт професійних майстрів вишивання і аматорів, ярмарок вишиванок, концерт творчих колективів міста.

            Цього ж дня міська рада оголосить конкурс на кращу фотографію у вишиванці. Умови конкурсу будуть оголошені завтра на офіційному сайті міської ради.

Відзначення  «Всесвітного дня вишиванки» набуло величезної популярності серед українців у всьому світі. Ідею акції  у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.

Свято запрошує кожного українця  до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в традиційному українському одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Тож вбираймося завтра по святковому! Шануймо свій народ, свої традиції і свою державу!

Фото: http://msdnipro.com

Усі новини