У Кропивницькому посилили можливості інтенсивної терапії Центральної міської лікарні

Четвер, 8 квітня 2021 18:17

Міська влада продовжує активно протидіяти поширенню коронавірусної інфекції на території обласного центру та закликає містян суворо дотримуватися запроваджених карантинних обмежень для помаранчевої зони надзвичайної ситуації, запровадженої у Кропивницькому.

Про поточний стан із захворюваннями на COVID-19, форму роботи закладів освіти, розширення можливостей міської галузі охорони здоров’я йшлося на прес-конференції у міській раді, яку провели за наслідками прийнятих міською комісією з ТЕБ та НС рішень заступник міського голови Сергій Колодяжний, начальники управління охорони здоров’я Оксана Макарук, управління освіти Лариса Костенко та з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Сергій Коваленко.

- У Кропивницькому продовжує спостерігатися негативна динаміка захворювань на коронавірус, але ситуація ускладнюється і суттєвим збільшенням кількості двосторонніх пневмоній без позитивного тесту на COVID-19. – відзначив Сергій Колодяжний.

Якщо позавчора до головної антиковідної бази Кропивницького – Центральної міської лікарні поступили для лікування 48 хворих, то вчора вже 75. Із 225 ліжок стаціонару №1 зайнято 219. у стаціонарі №2 – із 175 місць вільними залишаються лише 11.

- Сьогодні на стаціонарне лікування приймаються лише хворі, які потребують, крім медикаментозного лікування, кисневої терапії, - наголосила Оксана Макарук. – Навіть при цьому кількість тих, хто лягає на лікування щодня у 1,5 рази перевищує кількість тих, хто виписується.

У такій ситуації місто активно готується до нових викликів пандемії. Відповідно до прийнятого рішення комісії з ТЕБ та НС, у стаціонарі №1 відкривається додатковий ІІ-й пост інфекційного відділення інтенсивної терапії по наданню цілодобової медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу, спричинену SaRS-COV-19 на базі потужностей приміщення терапевтичного відділення Центральної міської лікарні на період карантину. Фактично, це дозволить збільшити кількість місць у реанімації із 9 до 20, що надзвичайно важливо сьогодні. Для кадрового забезпечення посту розроблена схема чергування, у якій будуть задіяні лікарі та медичні сестри з інших закладів охорони міста: лікарні швидкої медичної допомоги, пологового будинку тощо.

- Ми ще і ше раз закликаємо кропивничан дотримуватися карантину: носити індивідуальну засоби захисту, зберігати дистанції, користуватися антисептиками, уникати скупчень людей, - підкреслила Оксана Макарук. – Варто бути відповідальними перед собою і громадою і пам’ятати, що медичні працівники працюють сьогодні на межі власних сил.

Паралельно, у Кропивницькому опрацьовується питання  будівництва на території міської лікарні на Салганних пісках власної кисневої станції та прокладання кисневих магістралей до стаціонарного відділення.

У закладах освіти обласного центру завдяки вчасно запровадженій дистанційній формі навчання і оголошеним канікулам, рівень захворювання на ГРВІ серед школярів скоротився із 12% до 5% дітей.

- Після вивчення поточної ситуації і проведених консультацій ми прийняли рішення продовжити онлайн- навчання із 12 по 24 квітня, - повідомила Лариса Костенко. – Розраховуємо, що це додатково дозволить розірвати ланцюжки контактів під час нової хвилі пандемії і зменшити рівень захворювань серед учнів і педагогів. І, хоч дистанційне навчання не може бути повноцінною заміною стаціонарному, сьогодні головним нашим завдання є адаптація до нових реалій, збереження життя і здоров’я людей. Тільки спільними і злагодженими діями ми подолаємо новітній виклик часу всім нам.

Усі новини