У міській раді Кропивницького презентували результати обстеження технічного стану шкіл, садочків та об’єктів охорони здоров’я обласного центру

Субота, 23 грудня 2017 13:01

У міській раді Кропивницького відбулась презентація результатів співпраці з проектом USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні”, на якій був присутній заступник міського голови Олександр Грабенко та начальник управління економіки Андрій Паливода. 

Директор з технічних питань приватного підприємства “ЕСКО “Енергоінжиніринг” Катерина Шишка представила керівникам відділів та управлінь міської ради результати обстеження технічного стану 38 будівель, а саме: 15 шкіл, 12 садочків та 11 об’єктів охорони здоров’я. Крім того під час презентації було запропоновано на розгляд керівництву міста 4 варіанти для впровадження енергоефективних та технічних заходів.

За словами представниці ПП “ЕСКО “Енергоінжиніринг”, технічний стан будівель відповідає їхньому терміну експлуатації, а теплозахисні властивості огороджувальних конструкцій — нормативам часів проектування, але ці норми зазнали значних змін, і на сьогодні вже не є актуальними. Фахівець зазначила, що дахи будівель та цокольні поверхи не мають теплоізоляції, а 46,4 % вікон – старі дерев’яні, у відносно задовільному стані. Щодо системи опалення, то в абсолютній більшості будівель термін її експлуатації перевищує 30 років.

-       І хоча більшість систем опалення знаходяться у незадовільному стані, гідропневматичне промивання, яке проводиться раз на рік, покращує роботу системи і збільшує її експлуатаційний термін на 15 років, - зазначила Катерина Шишка. – Стан розподільчих труб у більшості будівель потребує капітального ремонту, а теплоізоляція труб або зношена, або зовсім відсутня.

Фахівець також відзначила, що переважна більшість вентиляційних систем в оглянутих будівлях працює добре. Але за умов встановлення сучасних металопластикових вікон інфільтрація в приміщеннях значно знижується, і старих каналів вже недостатньо для забезпечення належного повітрообміну.

Відзначила Катерина Шишка і те, що у місті не збережено систему централізованого гарячого водопостачання, через що усі об’єкти отримують гарячу воду лише від електричних водонагрівачів. З цієї ж причини у дитячих садочках не працюють вже багато років басейни. Але найбільшими споживачами електричної енергії у харчоблоках ДНЗ та шкіл є старі електроплити та духові шафи, які необхідно замінити на сучасні енергоощадні.

У підсумку фахівець окреслила коло енергоефективних заходів, які необхідно реалізувати у вищезазначених будівлях: заміна старих дерев’яних вікон на металопластикові, утеплення зовнішніх стін, підлог і цоколю, заміна вхідних дверей, реконструкція систем опалення, балансування та їх промивка, реконструкція системи освітлення із встановленням нових світильників із світлодіодними лампами.

Після презентації директор з технічних питань підприємства “ЕСКО “Енергоінжиніринг” розповіла про умови кредитування проекту Європейським Банком Реконструкції та Розвитку сумісно із Фондом чистих технологій та залученням грантових коштів. А також запропонувала для вивчення фахівцям міської ради Кропивницького чотири варіанти запровадження енергоефективних та технічних заходів для шкіл, дитячих садочків та закладів охорони здоров’я.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13