У міській раді Кропивницького розпочинається прийом проектів для участі у програмі “Громадський бюджет”

Вівторок, 31 січня 2017 14:17

Із 01 лютого кропивничани матимуть можливість подати до міської ради заявки на фінансування громадських проектів в обласному центрі. Про це сьогоднi, 31 січня, під час прес-конференції повiдомили інціатори і розробники проекту “Громадський бюджет” у Кропивницькому депутат міської ради Катерина Шамардіна, начальник управління економіки Андрій Паливода та начальник відділу з питань внутрішньої політики Сергій Запорожан.

Цьогоріч у мiському бюджетi Кропивницького на 2017 рік вперше передбачені кошти за програмою “Громадський бюджет” в сумі 3 мільйона гривень.

- Заявки від громадян приймаються у відділі звернень громадян міської ради із 01 лютого по 02 березня, - проінформував Сергій Запорожан. - Впродовж березня-квiтня триватиме експертиза поданих проектів на їх відповідність умовам участі i в середині квiтня буде оголошено старт публічному голосуванню. Потенційним заявникам варто пам’ятати, що ініціаторами громадських проектів можуть бути лише мешканці Кропивницького, яким вже виповнилося 16 років, а термін реалізації проекту не повинен перевищувати один бюджетний рік.

Про деталі майбутніх проектів повідомила депутат фракції “Рідне місто” у міській раді Катерина Шамардiна. За її словами, затверджене Положення передбачає фiнансування окремо малих, до 100 тисяч гривень, i великих, від 100 до 800 тисяч гривень, проектiв. На фінасування масштабніших проектів планується використати 40%, а на малі інціативи буде спрямовано 60% загального кошторису програми “Громадський бюджет”.

- На пiдтримку малих громадських проектів необхідно зібрати 25 підписів, а у категорiї «великі» iнiцiативна група має складатися із 50 осiб, - звернула увагу Катерина Шамардіна.

Визначені і напрямки, за якими міська рада очікує від громадськості пропозицій. За словами Андрiя Паливоди, вiтається створення проектiв із благоустрою території міста, покращення умов проживання людей з обмеженими фізичними можливостями, організації дозвілля, енергоефективності та енергозбереження, екології, охорони культурної спадщини тощо. У той же час, перевага буде надаватися тим об’єктам, якi мають широке громадське призначення. Не варто писати проекти на ремонти дахів, ліфтів, доріг – на це у міському бюджеті передбачаються кошти в галузевих програмах соціально – економічного розвитку міста. Важливо також, що за рахунок міського бюджету фiнансуватимуть лише виконання робіт на об’яктах, якi перебувають у комунальнiй власностi.

- Зверніть увагу, - наголосив Андрій Паливода. – Проект “Громадський бюджет” - це не грант вiд мiської ради, а фiнансування з міського бюджету громадських iнiцiатив.

Вiдбiр проектiв – переможців в рамках проекту “Громадський бюджет” здійснюватиметься публічним голосуванням на офіційному сайті міської ради, або особисто шляхом заповнення бланку для голосування. Ідентифікувати свою особу під час електронного голосування можна буде через систему BankID чи скориставшись електронним підписом. Одна особа має право голосувати за один малий і один великий проекти.

Усі новини