У нових економічних реаліях кропивницькі ЖЕО зі старими тарифами не виживуть

Вівторок, 28 березня 2017 19:07

Питання встановлення тарифів на послуги з утримання будинків, гуртожитків та прибудинкових і прилеглих територій стало головним  за напругою під час обговорення на засіданні виконавчого комітету міської ради Кропивницького сьогодні,  28 березня.

За інформацією начальника управління економіки міської ради Андрія Паливоди, підставою для перегляду існуючих тарифів, розрахованих ще у 2015 році, стали  низка економічних чинників, таких, як підвищення мінімальної зарплати із 1218 до 3200 гривень, вартості електроенергії із 0,63 до 1,68  гривень за кіловат, здорожчання послуг на вивезення сміття (із 44, 9 до 55,35 грн/м3), обслуговування димвентканалів (із 7,74  до 13,5 грн),  ліфтів (із 295 до 471 грн), дератизацію (із 1,25 до 1,75 грн).

            Загалом, середньозважений тариф по місту за розрахунками економістів підвищується майже вдвічі. Так для ЖЕО №1 у мешканців будинків до 4-ьох поверхів він зростає із 1,09 до 2,30 грн/м2, у житлових будинках до 9 поверхів вартість послуг збільшиться із 1,74 до 2,90 грн/м2, і для висотних будинків понад 9 поверхів тариф зміниться найбільше – із 1,95 до 3,70 грн/м2.

            В ході обговорення ряд членів виконкому висловили свою незгоду різким збільшенням вартості комунальних послуг, мотивуючи тим, що додаткове фінансове навантаження не витримають сімейні бюджети кропивничан.

            - У будь-якій ситуації підвищення тарифів є вкрай непопулярним, проблемним рішенням для міської влади, - відзначив під час засідання виконкому міський голова Андрій Райкович. – Таке рішення викликає невдоволення у людей і це можна зрозуміти. Але я завжди був і буду прихильником чесних стосунків між владою і громадою. Маємо людям відверто сказати, що за два роки ми вичерпали весь запас міцності житлово – експлуатаційних організацій. У той же час, мешканці будинків справедливо вимагають якісних комунальних послуг. У нових економічних реаліях зі старими тарифами ми просто не виживемо. Я готовий у будь-якому форматі говорити по кожній цифрі, закладеній у розрахунок тарифів і дуже важливо, щоб люди знали з чого складається ціна послуг на утримання будинку і території і мали змогу контролювати виконання всіх робіт.

            Андрій Райкович також звернув увагу членів виконкому на тому, що ситуація в житлово-комунальній сфері нещодавно стала предметом детального аналізу на засіданні Ради регіонів у Києві під головуванням Президента України  Петра Порошенка. Глава держави назвав її викликом для України і одночасно висловив тверде переконання у тому, що українці зможуть дати такому виклику гідну відповідь.

            У свою чергу, секретар міської ради Андрій Табалов наполягав на тому, що тарифи на послуги ЖКГ міська влада має тримати на постійному контролі.

            - Необхідно зробити грунтовний аналіз складових тарифів по кожному житловому будинку, - підкреслив Андрій Табалов. – Оцінити - де є резерви по зменшенню витрат: десь необхідно замінити електромережу, десь зменшити потужність світильників в місцях загального користування, застосовувавати енергозберігаючі технології. І запропонувати людям докласти зусиль, щоб платити менше. Крім того, варто проводити активну роз’яснювальну кампанію про переваги власного господарювання шляхом утворення ОСББ, адже сидіти вдома і нічого не робити – це найпростіше.

            Більшістю голосів виконком встановив нові тарифи для чотирьох міських ЖЕО і ЖЕК №9 окремо по житлових будинках, окремо по гуртожитках. З тарифами можна ознайомитися  на офіційному сайті міської ради. Рішення набере чинності через 15 днів після оприлюднення його в місцевих друкованих засобах масової інформації.

Усі новини