Умови карантину у Кропивницькому стануть суворішими: міська комісія ТЕБ та НС розпочала своє позачергове засідання

Середа, 25 березня 2020 21:04

Кабінет Міністрів України своїм рішенням  запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів, до 24 квітня 2020 року.

Враховуючи визначені Урядом подальші заходи плану боротьби з поширенням коронавірусної інфекції, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  у міській раді Кропивницького розпочала своє позачергове засідання сьогодні, 24 березня.

 - Маємо навчитися жити в особливих умовах і від цього нашого уміння залежить надзвичайно багато – життя і здоров’я мешканців міста, - наголосив під час засідання комісії її  очільник, заступник міського голови Олександр Мосін. – У комісії непросте завдання: запровадити обмеження, які не завжди популярні у громаді, але які мають поставити надійний бар’єр перед  сучасним викликом – небезпечною коронавірусною інфекцією.

Члени комісії заслухали інформацію начальника управління охорони здоров’я міської ради Оксани Макарук про оперативний стан епідеміологічної ситуації у Кропивницькому та готовності закладів охорони здоров’я до можливого поширення епідемії на території обласного центру.

- Епідситуація у Кропивницькому залишається спокійною і стабільною, відзначила Оксана Макарук. – На території міста, як і всієї області, випадків коронавірусної інфекції не зафіксовано. У місті розроблені плани госпіталізації і перепрофілювання медичних закладів на випадок несприятливого розвитку подій.

За інформацією начальниці управління, в обласному центрі припинено планову госпіталізацію, звільняються ліжкомісця. В закладах охорони здоров'я виконуються виключно ургентні втручання. Крім Центральної міської лікарні, визначеної базовою у прийнятті хворих на коронавірусну інфекцію кропивничан, до можливого прийому пацієнтів готується і міська лікарня на базі колишньої МСЧ №19. Тут триває належна підготовка, розміщуються ліжка. Саме у цій лікарні перебуватимуть на обсервації і медичні працівники, що контактуватимуть із хворими на COVID-19.

У Кропивницький вже надійшли і тест – системи: всі вони будуть зосереджені в одному місці – обласному лабораторному центрі МОЗ України. Експрес-тестами користуватимуться також бригади «швидкої допомоги». Чітко визначений і алгоритм проведення тестування на коронавірус. Він здійснюватиметься за умови наявності клінічних симптомів COVID-19: лихоманки і сухого кашлю, встановлених контактів з хворими на коронавірус чи місця перебування у країнах, де ця інфекція поширюється і після проведення досліджень на інші вірусні захворювання з негативним результатом.

- Ми створили реєстр медичних працівників, які будуть задіяні для лікування хворих у Центральній міській лікарні, - підкреслила Оксана Макарук. – У першу чергу, мова йде про інфекціоністів, анестезіологів з усіх медичних закладів Кропивницького. У разі потреби, їх замінять терапевти та фахівці інших спеціалізацій. Швидкими темпами здійснюється закупівля індивідуальних засобів захисту для медичного персоналу і необхідного обладнання. За два останніх тижні ми використали 2,5 мільйона гривень для закупівлі апаратів інтенсивної вентиляції легень, які вже встановлені в інфекційному відділенні ЦМЛ, захисних костюмів, масок, рукавиць тощо.

Детально зупинилася начальник управління охорони здоров’я і на ситуації із захворюванням  запаленням легень. Станом на сьогодні у Кропивницькому 51 особа мають таку хворобу. Двоє – у важкому стані, але за результатами досліджень, вони не попадають під категорію хворих на коронавірусну інфекцію, а запалення легень у них викликано іншими чинниками.

- Така кількість хворих на запалення легень за статистикою є навіть нижчою за показники минулого року, - звернула увагу Оксана Макарук, коментуючи чутки про надзвичайно високий рівень захворюваності на пневмонію.

Результати моніторингу цін на основні продукти  харчування у Кропивницькому доповіла заступник начальника управління економіки Тетяна Ломова.

Дослідження свідчать, що за останні тижні в торгівельних мережах міста зросла вартість «борщового набору»: овочів, м’яса, круп. Так крупа гречана здорожчала із 25 до 33 гривень за кілограм, ціна м'яса піднялася із 96 до 107 гривень за кілограм, картоплі – із 9,6 до 14,5 гривень за кілограм. На 2-4 гривні виросла і вартість кілограма моркви, цибулі, буряка, капусти.

- В останні дні ситуація на споживчому ринку стабілізувалася і подальшого здорожчання товарів продовольчої групи не зафіксовано, - зазначила Тетяна Ломова. – Але, попри відміну будь-якого державного регулювання цін, ми звернулися до керівників закладів торгівлі з проханням у такій ситуації не використовувати торгівельну надбавку більшу за 10% на хліб і хлібобулочні вироби та 15% - на інші групи продуктів харчування.

Загалом, у Кропивницькому продовжують працювати 97 із 153 промислових підприємств. Трьом, довелося перейти на скорочений режим, 13 – працюють у черговому режимі і 23 – тимчасово закрилися.

Враховуючи необхідність оперативно реагувати на виклики небезпечної хвороби  міська комісія з ТЕБ та НС доручила керівникам виконавчих органів міської ради до завтрашнього дня опрацювати надзвичайно важливі  з точки зору підвищення надійності захисту додаткові протиепідемічні заходи.

Головне управління житлово-комунального господарства міської ради отримало завдання підготуватися до дезинфекції зупинок громадського транспорту та тротуарів. Комунальні служби міста мають вивчити можливість силами управляючих компаній розпочати дезінфекцію вхідних дверей і тамбурної зони під'їздів багатоповерхівок.

На в'їздах у місто планується запровадити спеціальний санітарний контроль всього транспорту, що в’їжджає до Кропивницького, а також термометричний контроль водіїв і пасажирів.

Управління розвитку транспорту та зв’язку має підготувати проєкт рішення зі скасування на період карантину  пільгових перевезень та запропонувати дієвий механізм пріоритетного перевезення медичних працівників, правоохоронців, рятувальників, соціальні служби і  працівників підприємств, що належать до категорії об’єктів критичної інфраструктури забезпечення життєдіяльності міста. При цьому необхідно врахувати, що тільки у сфері охорони здоров’я за межами міста проживають 130 медичних працівників.  Як варіант, транспортним засобам, що мають категорію “спецперевезення”, буде надано можливість перевозити пасажирів більше встановленої норми.

Управлінню торгівлі і побутового обслуговування доручено посилити вимоги до торговельних закладів щодо дотримання дистанції між покупцями не менше 1,5 метра. Жорсткішим має стати  режим прийому відвідувачів на підприємствах, в установах і закладах міста: всі відвідувачі будуть заходити лише в масках.

Безумовно суворішим стане і контроль за дотриманням санітарних норм і належним виконанням протиепідемічних заходів на усіх працюючих підприємствах міста. Спеціальна робоча група посилиться фахівцями Держпродспоживслужби, яка за результатом рейдових перевірок передаватиме інформацію про порушників до органів Національної поліції.

- Режим надзвичайної ситуації – це не надзвичайний стан у країні, - акцентував увагу Олександр Мосін. - Він не обмежує конституційні права громадян, а лише має консолідувати наші  зусилля для подолання загрози. Сьогодні ситуація в місті є контрольованою і порівняно спокійною. Але, щоб якомога ефективніше запобігти розповсюдженню хвороби, міська влада Кропивницького вимагає неухильного дотримання основних вимог і правил режиму в умовах суворого карантину. Переконаний, це допоможе нам вистояти і побороти загрозу поширення інфекції.

Усі новини