Урочистим мітингом і покладанням квітів відзначили у Кропивницькому День пам’яті Героїв Крут

Вівторок, 29 січня 2019 13:28

Сьогодні, 29 січня, українці вшановують учасників події 1918 року – бою під Крутами, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

Цього дня у Кропивницькому біля пaм’ятної дошки брaтaм Шульгиним містяни вшaнувaли пaм'ять зaгиблих Героїв у бою під Крутaми: до меморіалу лягли живі квіти та  жовто-блакитні стрічки. В урочистому мітингу взяли участь керівники області та міста, духовенство, військовослужбовці, активна громадськість та патріотична молодь обласного центру.

На вшанування подвигу Героїв Крут у Кропивницький завітала і мати Романа Мокряка - сучасного українського героя, військового моряка, що вже 64 дні перебуває у російському полоні, пані Наталія Мокряк. Разом із нею приїхав її учень, батько якого також перебуває у полоні.  Користуючись нагодою, хлопчик передав волонтерам листи, адресовані українським військовополоненим з теплими словами підтримки від дітей.

Під час мітингу виступали студенти, науковці, волонтери, всі вони наголошували на героїчності, а не на трагічності подій сторічної давнини, оскільки студенти йшли у бій свідомо.

- На прикладі крутянців ми бачимо, що коли постає загроза українській державі, цілісності країни, наш народ, зокрема молодь, одразу стає на захист Батьківщини. Іноді навіть не чекаючи відповідного наказу, молоді люди приймають доросле рішення — боронити свою країну, - зазначив у своєму слові єпископ Кропивницький і Голованівський Марк. - Сьогодні ми переживаємо до болю подібні події, що мали місце сто років тому: знову є агресія з боку сусідньої держави, знову пропаганда, брехня, і знову молодь стає на захист своєї країни, але є одна відмінність — цього разу за спиною наших воїнів народ, що показав агресору, що ми єдині, що ми своєї України не віддамо, захищатимемо її так, як зможемо: і зброєю, і ділом, і молитвою.

На знак відродження та зміцнення української армії, військовий духовий оркестр 3-го полку спеціального призначення виконав новий Марш Української Армії. Мітинг завершився панихидою за усіма загиблими українськими героями.

Усі новини