В умовах війни місту і країні потрібна міська рада, яка працює ефективно

Середа, 14 червня 2017 20:33

Чергова, дев’ята сесія міської ради у Кропивницькому має відбутися вже наступного тижня - 20 червня. А сьогодні, 14 червня, міський голова Андрій Райкович і секретар міської ради Андрій Табалов скликали погоджувальну раду керівників депутатських фракцій міської ради, щоб переконатися у самій можливості проведення сесійного засідання і обговорити питання порядку денного.

Щоб засвідчити засади відкритості та конструктивності у процесі підготовки сесії, погоджувальна рада працювала публічно, у присутності представників засобів масової інформації та громадських активістів.

Відкриваючи зустріч з керівниками фракцій, Андрій Райкович відзначив, що попередня сесія так і не відбулася, оскільки частина депутатів не зареєструвалася в сесійній залі. У той же час, звернув увагу міський голова, невирішеними залишилося багато питань, важливих для всієї територіальної громади, а у міжсесійний період  кількість невідкладних для розгляду проектів рішень суттєво збільшилася.

- Нам разом, незалежно від політичної приналежності, необхідно завершити діалог з підприємством «Схід ГЗК», яке має намір продовжувати видобуток урану на території Кропивницького, – наголосив Андрій Райкович. – Сьогодні керівництво шахти пропонує інвестувати у соціально-економічний розвиток міста 2 мільйони гривень на рік. Очевидно, що на сьогоднішній день ця сума не відповідає реальним потребам і можливостям підприємства, яке за результатами діяльності у 2016 році задекларувало прибуток понад 500 мільйонів гривень. І тут важливо, щоб всі депутати не стояли осторонь, а вносили свої пропозиції до Меморандуму, який ми можемо укласти з підприємством «Схід ГЗК».

Серед питань, вирішення яких з нетерпінням очікує громада – затвердження переможців конкурсу Громадський бюджет і початок фінансування проектів – переможців, матеріальна допомога хворим мешканцям міста, актуальні зміни до галузевих програм ЖКГ та капітального будівництва тощо.

Ще одне важливе питання, що є в переліку додаткових, стосується реконструкції тепломереж і введення в експлуатацію нової котельні у селищі Новому. Зволікати з його прийняттям не можна, адже після цього рішення ще треба провести тендерні процедури через систему «Прозорро», а встигнути із самою реконструкцією слід до початку опалювального сезону.

Усі депутати отримали заздалегідь відповідні документи, по кожному із них можна отримати консультації від керівників управлінь, – підкреслив Андрій Райкович. – Тож підстав не розглядати їх немає.

У той же час, свою участь в сесійній роботі знову поставили в залежність від виконання висунутих вимог представники опозиційних фракцій. Серед вимог  - повернення тарифу 3.50 на проїзд у громадському транспорті, зниження порогу тендерних закупівель до 50 тисяч гривень, надання дозволів на встановлення автономного опалення усім охочим, конкурсні призначення на посади керівників виконавчих органів міської ради та дотримання законодавства та Регламенту під час проведення сесій. 

Таким чином опозиція підтвердила, що ті ж самі вісім вимог продовжують  залишатися головною умовою розблокування сесії. Андрій Райкович у відповідь звернув увагу депутатів: до порядку денного сесії всі ці вимоги включені 24-м питанням а всі спірні питання, які виникають між депутатами, мають вирішуватися в сесійній залі.

Більшу частину часу роботи погоджувальної ради керівники опозиційних фракцій присвятили обговоренню кількох із цих вимог – зокрема, надання дозволів абсолютно всім мешканцям обласного центру на відключення від централізованої системи опалення та скасування чинних тарифів на проїзд у громадському транспорті. Причому в тему заглибилися так, що вже здавалося, ця узгоджувальна нарада не закінчиться ніколи. Хоча, як підкреслив секретар міської ради Андрій Табалов, нещодавно проводилася розширена нарада за участі київських експертів саме з розробки концепції подальшого розвитку теплопостачання в місті, і на неї запрошувалися депутати. На ній би вони й змогли почути відповіді на всі свої запитання. Запропонував він із цього приводу провести і День депутата.

Андрій Райкович, у свою чергу, звернув увагу учасників погоджувальної ради, що міська влада повноцінно використовує систему електронних закупівель і працює в ній виключно  в рамках чинного законодавства. Всі закупівлі контролюються і проходять через електронну систему.

- Якщо у когось є факти зловживань при організації закупівель, необхідно звернутися до правоохоронних органів, - підкреслив очільник міста. – Я готовий підписати будь-яке звернення щодо цього.

Також міський голова вкотре наголосив, що такі рішення можна прийняти виключно на сесії після процедури розгляду і голосування.

Розкритикував очільник міста і пропозицію масового надання дозволів на облаштування автономного опалення. На його переконання, це остаточно розбалансує систему,  призведе до стрімкого здорожчання тепла для тих мешканців, які залишаться під’єднаними до централізованої системи теплопостачання. І теплогенеруючі підприємства матимуть великі збитки, оскільки їм доведеться подавати теплоносій до будинків, де ним користуються по декілька квартир. Натомість Андрій Райкович знову апелював до депутатів: у порядку денному сесії стоїть питання модернізації системи теплопостачання для КП «Теплоенергетик». Реалізація такого проекту може вдвічі знизити тарифи на тепло у Кропивницькому. Необхідно приходити у сесійну залу і працювати над цим питанням.

Керуючий справами виконавчого комітету Альвіна Бондаренко відповіла на критичні висловлювання щодо роботи конкурсної комісії у міській раді. За її словами, у проведенні конкурсів на заміщення вакантних посад активну участь беруть і представники громадськості, включені до складу комісії, діяльність якої  здійснюється у суворій відповідності до законодавства України.  Це підтвердив і присутній в залі один з таких членів комісії – учасник АТО, представник громадського формування. За його словами, жодних порушень у роботі комісії не було виявлено і фактів будь-яких зловживань йому не довелося спостерігати.

Натомість голови фракції Опозиційного блоку та «Рідне місто» Анна Ніжнікова і Олександр Шамардін підтвердили готовність взяти участь у черговому засіданні сесії і розглядати запропоновані питання порядку денного.

Депутати Олександр Цертій, Сергій Бойко, Володимир Смірнов, Сергій Капітонов  знову почали звинувачувати міського голову та секретаря міської ради у небажанні співпрацювати з депутатами від опозиції, у тому, що з ними не ведуть діалогу. У відповідь Андрій Табалов наголосив – з приводу їхніх восьми вимог проводилося громадське обговорення, на яке запрошували всіх депутатів, також він неодноразово запрошував їх на узгоджувальні наради. Урешті-решт, запереченням того, що з опозиційниками не ведуть діалогу, є ця ж сама узгоджувальна нарада, в якій вони зараз беруть участь. Яким ще чином можна продемонструвати свою готовність до відкритого спілкування та пошуку компромісів? – зауважив Андрій Табалов.

Однак жоден із керівників фракцій, які не відвідують сесії, так і не підтвердив, що цього разу опозиційники прийдуть до сесійної зали.

– Я прошу ще раз обговорити це питання в своїх фракціях, – закликав під кінець наради всіх присутніх Андрій Райкович. – Додатково я проведу ще одну таку узгоджувальну нараду. Мої двері відчинені для всіх депутатів, і я відкритий до діалогу з кожним із них. Сподіваюсь, що сесія, яка призначена орієнтовно на 20-е червня, не буде у черговий раз зірвана.

Жорстко виступив на погоджувальній раді голова об'єднання "Бойове братство" Олег Кокуленко. Він піддав критиці неспроможність депутатів знайти порозуміння та закликав знайти вихід із критичної ситуації і розпочати конструктивну роботу. В умовах війни, наголосив Олег Кокуленко, місту і країні потрібна міська рада, яка працює ефективно.

Усі новини