Відкриті сторінки душі: багатогранний світ поетеси Олени Надутенко

Четвер, 10 червня 2021 15:04

У середу, 09 червня, в Міжнародний день друзів  Кропивницький  музей І.К. Карпенка-Карого продовжив власний проєкт «Відкриті сторінки душі» зустріччю з поетесою Оленою Надутенко.

Вона стояла біля витоків 22-річного творчого об’єднання «Парус», до складу якого нині входить більше семидесяти творчих людей з обласного центру та області, брала участь у створенні Благодійного фонду «Наша родина», національної общини імені О. Пушкіна, ТО «Спілка ромської інтелігенції», обласного об’єднання болгар «Нашите хора», бо в її родині мають місце інтернаціональні корені.

Сама пані Олена Надутенко знає сім мов, здобула дві вищі освіти. Душа її відгукується на всі нові запити народу України, поетеса, зокрема, брала участь у волонтерстві. Серед відзнак і нагород кропивничанки - звання лауреатки Всеукраїнського рейтингу «Особистість 2006 року», номінація «Видатні державні і громадські діячі» Всеукраїнської програми «Жінки України».

Олена Надутенко – кавалер почесної срібної відзнаки Кропивницької міської ради та її виконавчого комітету «За заслуги» ІІ ступеня, нагороджена медаллю ООН за сприяння у подоланні локальних конфліктів та срібною відзнакою Міністерства праці та соціальної політики України «За особисті заслуги».

У зеленій вітальні музею – Карпенковому саду – за горнятком кави говорили про ще один напрям її життя – літературний. Олена Надутенко є авторкою 12 книг та співавторкою трьох десятків альманахів. Вона разом з «Парусом» – активні учасники музейних свят. Йшлося і про заходи в літоб’єднанні «Степ», клубі «Євшан», у Конгресі літераторів України. Згадували спільні проєкти перших книг і альманахів «Зоря материнства» та «Парус», про їх презентації та фестивалі, в т.ч. в літмузеї. Проаналізували творчу і громадську діяльність «Паруса» та новоствореної Спілки слов’янських письменників України, яку  вона також очолює, зупинились на проблемах і завданнях сучасного літпроцесу в області.

Літераторка поділилася спогадами про видання окремих книг, про цікаві епізоди з біографії, зокрема про мандрівки  світом.

Одне з хобі гості – квітникарство. Численні рослини для садиби Тобілевичів пані Олена привозить на власному авто, яким кермує майже півстоліття. Спільні фото на згадку зроблені саме у квітучому саду.

Усі новини