Здобутки і проблеми найбільшого комунального підприємства Кропивницького - КП «Теплоенергетик»

Вівторок, 21 березня 2017 13:48

Комунальні служби Кропивницького продовжують звітувати перед громадою за результатами власної діяльності у 2016 році. Одним із найбільших комунальних підприємств обласного центру є КП «Теплоенергетик», яке надає послуги теплопостачання.

За результатами своєї господарської діяльності за 2016 рік підприємство в цілому одержало доходів на суму 128, 982 мільйона гривень та отримало фінансову підтримку з місцевого бюджету на суму 29, 689 мільйонів гривень. Про це повідомила директор КП “Теплоенергетик” Тетяна Соколенко під час прес – конференції сьогодні, 21 березня.

За її словами, собівартість виробництва склала 177, 314 мільйона гривень, а фінансовий результат року виявився збитковим - на суму 18, 643 мільйона гривень.

Головним структурним підрозділом КП «Теплоенергетик» являється Теплоелектроцентраль. ТЕЦ виробляє електричну та теплову енергію.

Впродовж 2016 року ТЕЦ виробила та реалізовала через ДП «Енергоринок» 20122,2 тис кВт/год на суму 47, 856 мільйонів гривень та надала послуг із теплопостачання - 83744 Гкал на суму 65, 916 мільйонів гривень. І все ж, результат роботи зазначеного структурного підрозділу за минулий рік обчислюється у збитках на суму 8, 376 мільйона гривень.

Спеціалісти підприємства, відзначила Тетяна Соколенко, доклали багато зусиль, щоб підтримувати у належному робочому стані обладнання, проводити планові та аварійні ремонтні роботи. Та у у 2016 році по ТЕЦ вдалося виконати:

  • замінити на котлоагрегатах ГМ-50 ст. № 5, ТП-35 ст. № 6 екранні труби;
  • провести поточні ремонти насосного обладнання; ревізію та ремонт газового господарства;
  • здійснити поточні ремонти трансформаторів, електродвигунів та кабельних мереж;
  • провести ревізію та ремонти механічних фільтрів лабораторії хімічної водоочистки;
  • закупити котіоніт, видалити та вивезти з відстійників 1/3 частину відходів шламу;
  • виявити та усунути 321 руйнування;
  • провести найоб‘ємніші планові роботи по провулку Ковалівському, по Набережній, по вул. Островській – Преображенській та по бульвару Студентському тощо.

Загальна сума витрат на виконання ремонтних робіт склала 3, 225 мільйонів гривень.

Необхідні ремонтні роботи були проведені і по котельним у селищі Новому. Тут здійснили капітальний ремонт котла ДЕ-16-14 ГМ котельня №2 по вул. Ливарній,1, підготовили до роботи теплові мережі, провели заміну 800 метрів трубопроводів здійснили ревізію та ремонт котлів та котельного обладнання; обладнання водопідготовки та реагентних господарств, насосного обладнання різного призначення,

електричного обладнання та контрольно – вимірювальних приладів. Затрати на виконання поточних ремонтів склали 135 тисяч гривень.

У сфері відповідальності КП “Теплоенергетик” перебуває робота котелень центральної міської лікарні №1 та лікарні швидкої медичної допомоги.

За інформацією Тетяни Соколенко, тут проведені ремонти основного та допоміжного обладнання: водогрійні котли, мережні насоси, системи хімічної підготовки води, електричне обладнання, контрольно –вимірювальні прилади та автоматика підготовлені до роботи. Сума витрат на підготовку котелень до роботи склала 90 тисяч гривень.

В цілому КП «Теплоенергетик» надано послуг 91,464 Гкал на суму 75, 731 мільйонів гривень.

Крім того, підприємство також надає послуги із водопостачання та водовідведення. Такі послуги надаються населенню, бюджетним організаціям та іншім споживачам.

По водопостачанню послуги склали 318 тис. куб. м на суму 2103,8 тис. грн.

По водовідведенню - 172,7 тис. куб. м на суму 987,3 тис. грн.

Збитки від надання послуг склали:

  • водопостачання – 1424,2 тис. грн.
  • водовідведення – 1806,9 тис. грн.

Тетяна Соколенка визначила і головні проблемні питання, які заважують “Теплоенергетику” працювати ефективно. За її словами, це, перш за все, критичний стан стосунків з НАК “Нафтогаз України” .

- Внаслідок значної заборгованості, яка станом на 01 січня 2017 року склала майже 169 мільйонів гривень, НАК постійно нараховує пені і штрафи за несвоєчасну оплату, - наголосила директор підприємства. – Також цією компанією постійно здійснюється бюрократичний тиск на наше підприємство, не підписуються договори, не затверджуються ліміти, періодично здійснюються спроби відключити “Теплоенергетик” від газопостачання. У той же час, діючі тарифи відшкодовують витрати на виробництво послуг по населенню – на 95,9%, а по бюджетним установам – на 84,4%. Звідси і великі збитків.

Проблем додають також повільний і інерційний існуючий механізм відшкодування різниці в тарифах по всіх категоріях споживачів. Підприєство стоїть на порозі вирішення складного питання виведення із експлуатації великої котельні селища Нового, у зв'язку недоцільністю подальшої експлуатації. Клопоту додають проблемні питання експлуатації системи водопостачання та водовідведення у селищі Новому. Аще терміново необхідно віднайти джерела фінансових ресурсів для реконструкції мережі теплопостачання на найпроблемніших ділянках теплотраси у Кропивницькому

Тож серед запланованих на 2017 рік заходів, Тетяна Соколенко відзначила наступні:

1. Проведення гідравлічних випробувань теплових мереж та заміна близько 1 км у двотрубному вимірі. Орієнтовна сума витрат – 3000 тис. грн.

2. Проведення капітальних ремонтів парових котлів на ТЕЦ із частковою заміною обладнання. Орієнтовна сума витрат – 1500 тис. грн.

3. Видалення та вивезення з відстійника відходів шламу. Орієнтовна сума витрат – 2000 тис. грн.

4. Підготовка до роботи системи водопостачання та водовідведення. Орієнтована сума витрат – 350 тис. грн.

Усі новини