Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

04.04.2024

РЕЄСТРУЄМО ПОТУЖНОСТІ!

Відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», обов’язок операторів ринку харчових продуктів – реєструвати або отримати експлуатаційний дозвіл на всі потужностіз виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Державній реєстрації підлягають потужності, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.

Оператор ринку харчових продуктів (далі - оператор ринку) - суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів, і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів. Оператором ринку також вважається агропродовольчий ринок.

Обов'язок державної реєстрації потужностей поширюється на:

  • заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами тваринного та рослинного походження;
  • заклади громадського харчування (ресторан, бар, кафе, піцерія, їдальні садків і шкіл, мобільні закусочні тощо);
  • споруди або комплекси споруд, приміщення, будівлі, обладнання та інші засоби, включаючи транспортні засоби, а також територія, що використовуються у виробництві та/або обігу об'єктів санітарних заходів (харчових продуктів, тварин, призначених для споживання людиною);
  • операторів ринку, діяльність яких пов'язана з первинним виробництвом (виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство, бджільництво та ін.);
  • підприємства, що провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Важливо знати! Для того, щоб зареєструвати потужність, оператори ринку повинні не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужностіподати заяву встановленої форми територіальному органу Держпродспоживслужби за місцем знаходження потужностей або в електронному вигляді через єдиний державний вебпортал електронних послуг (портал Дія). Також, оператори ринку зобов’язані протягом 10 робочих днів повідомляти територіальний орган компетентного органу про зміни у своїй діяльності, що зумовлюють необхідність внесення змін до відомостей державного реєстру потужностей операторів ринку, а також про припинення використання потужності.Згідно з Порядком проведення державної реєстраціїпотужностей, ведення державного реєструпотужностей операторів ринкута надання інформації з ньогозаінтересованим суб’єктам, затвердженим наказом Мінагрополітики від 10.02.2016 № 39 (із змінами), оператор ринку подає заяву встановленого зразку. В разі подання заяви в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) така заява формується в довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, відповідно до відомостей, передбачених для цієї заяви.

Державна реєстрація потужностей здійснюється безоплатно протягом 10 робочих днів після отримання заяви про таку реєстрацію.

Відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», за виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу:

- на юридичних осіб - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат;

- на фізичних осіб-підприємців - у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат.

 

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


13.03.2024

Ботулізм

Практично у кожній сім’ї традиційно споживаються консервовані овочі, м’ясо, гриби домашнього приготування. Тож треба пам’ятати, що порушення правил приготування консервованих продуктів може спричинити ботулізм.

Ботулізм - харчове отруєння, що викликається ботулотоксином – одним з найсильніших серед відомих природних токсинів. В 2023 році спеціалісти територіальних органів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області взяли участь у розслідуванні 2 випадків ботулізму з 3 потерпілими, у тому числі дитина віком 1 рік та 8 місяців. Захворювання спричинило вживання домашньої тушонки та рибних пресервів. Летальних випадків вдалося уникнути завдяки своєчасному наданню медичної допомоги та вилученню залишків небезпечних продуктів.

Ботулотоксин виділяється мікроорганізмом, що відноситься до анаеробів, тобто тих, що розвиваються без доступу кисню. Широка розповсюдженість спор ботулізму у ґрунті, мулі, воді прісноводних водойм сприяє забрудненню ними харчової сировини рослинного та тваринного походження, яка використовується для приготування консервів. Лише стерилізація продуктів в автоклавах в умовах підвищеного тиску і тривалої експозиції вбиває не тільки вегетативні форми, а й спори ботулізму. Тому консерви промислового виробництва за дотримання технології не несуть небезпеки виникнення ботулізму.

Щодо маринованих овочевих консервів з огірків, грибів, які потенційно забруднені ґрунтом та не підлягають ретельній тепловій технологічній обробці, то вирішальним у попереджені ботулізму являється достатнє кислотне середовище продукту і тому необхідно суворо дотримуватись рецептури. Відсутність бомбажу і зміни смакових властивостей продуктів ще не свідчить про відсутність токсину.

Ботуліністичні токсини стійкі до оточуючого середовища, у тому числі до температурних умов приготування страв із домашніх консервів. Тому і після проварювання підозрілих консервів може настати смертельне отруєння (продукт має проварюватись не менше 10 хвилин від моменту закипання при товщині шматочків не більше 2 см).

Особливо небезпечним, щодо ураження на ботулізм, являється вживання в’яленої, сушеної та копченої риби крупних сортів прісноводних водойм, з якої не видалено або несвоєчасно видалено кишківник.

Отже не купуйте в’яленої, сушеної, копченої риби, ковбас, консервів виготовлених в домашніх умовах, у випадкових осіб, в місцях несанкціонованої торгівлі (уздовж доріг, на автобусних зупинках, стихійних ринках)!

Зверніть увагу, що у невеликих магазинах не виключено продаж м’ясних консервів та паштетів без етикеток або за їх наявності без інформації про виробника. Уникайте такої продукції. Запитуйте супровідну документацію про якість продукції.

Єдине ефективне лікування – введення протиботуліністичної сироватки. Тому, при появі перших ознак захворювання (загальна слабкість, головний біль, сухість у роті, двоїння в очах, опущення повік, утруднення при ковтанні та диханні) необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

Попередити захворювання ботулізмом можливо! Пам’ятайте – ботулізм небезпечний для життя!Ботулізм

Практично у кожній сім’ї традиційно споживаються консервовані овочі, м’ясо, гриби домашнього приготування. Тож треба пам’ятати, що порушення правил приготування консервованих продуктів може спричинити ботулізм.

Ботулізм - харчове отруєння, що викликається ботулотоксином – одним з найсильніших серед відомих природних токсинів. В 2023 році спеціалісти територіальних органів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області взяли участь у розслідуванні 2 випадків ботулізму з 3 потерпілими, у тому числі дитина віком 1 рік та 8 місяців. Захворювання спричинило вживання домашньої тушонки та рибних пресервів. Летальних випадків вдалося уникнути завдяки своєчасному наданню медичної допомоги та вилученню залишків небезпечних продуктів.

Ботулотоксин виділяється мікроорганізмом, що відноситься до анаеробів, тобто тих, що розвиваються без доступу кисню. Широка розповсюдженість спор ботулізму у ґрунті, мулі, воді прісноводних водойм сприяє забрудненню ними харчової сировини рослинного та тваринного походження, яка використовується для приготування консервів. Лише стерилізація продуктів в автоклавах в умовах підвищеного тиску і тривалої експозиції вбиває не тільки вегетативні форми, а й спори ботулізму. Тому консерви промислового виробництва за дотримання технології не несуть небезпеки виникнення ботулізму.

Щодо маринованих овочевих консервів з огірків, грибів, які потенційно забруднені ґрунтом та не підлягають ретельній тепловій технологічній обробці, то вирішальним у попереджені ботулізму являється достатнє кислотне середовище продукту і тому необхідно суворо дотримуватись рецептури. Відсутність бомбажу і зміни смакових властивостей продуктів ще не свідчить про відсутність токсину.

Ботуліністичні токсини стійкі до оточуючого середовища, у тому числі до температурних умов приготування страв із домашніх консервів. Тому і після проварювання підозрілих консервів може настати смертельне отруєння (продукт має проварюватись не менше 10 хвилин від моменту закипання при товщині шматочків не більше 2 см).

Особливо небезпечним, щодо ураження на ботулізм, являється вживання в’яленої, сушеної та копченої риби крупних сортів прісноводних водойм, з якої не видалено або несвоєчасно видалено кишківник.

Отже не купуйте в’яленої, сушеної, копченої риби, ковбас, консервів виготовлених в домашніх умовах, у випадкових осіб, в місцях несанкціонованої торгівлі (уздовж доріг, на автобусних зупинках, стихійних ринках)!

Зверніть увагу, що у невеликих магазинах не виключено продаж м’ясних консервів та паштетів без етикеток або за їх наявності без інформації про виробника. Уникайте такої продукції. Запитуйте супровідну документацію про якість продукції.

Єдине ефективне лікування – введення протиботуліністичної сироватки. Тому, при появі перших ознак захворювання (загальна слабкість, головний біль, сухість у роті, двоїння в очах, опущення повік, утруднення при ковтанні та диханні) необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

Попередити захворювання ботулізмом можливо! Пам’ятайте – ботулізм небезпечний для життя!


19.02.2024

І ЗНОВУ ПРО СКАЗ

У зв’язку з загостренням епізоотичної ситуації щодо сказу тварин виникла необхідність вкотре поінформувати населення району про небезпеку, яку несе з собою захворювання тварин на сказ.

В Кіровоградській області у 2023 році зареєстровано 100 випадків сказу тварин, відкрито 86 неблагополучних пунктів. На території Кропивницького району в 2023 році зареєстровано 43 випадки захворювання (лисиці-10, собаки-13, єнотовидні собаки-1, коти–9, ВРХ-6, ДРХ-4). За перший місяць 2024 року зареєстровано вже 5 випадків сказу серед тварин (лисиці-2, собаки-2 та 1 кіт).

Причин виникнення і поширення сказу декілька: ненадання домашніх тварин для щеплень проти сказу; неконтрольоване збільшення популяції диких тварин, недостатня робота чи її відсутність у питаннях регулювання чисельності  безпритульних тварин, неконтрольоване поводження з відходами від забою тварин, неконтрольована загибель тварин і захоронення їх трупів, недостатня робота чи її відсутність щодо облаштування та утримання місць захоронення трупів тварин.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням центральної нервової системи і закінчується летально.

Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, в основному лисиці. Особливістю сказу природного типу є формування зон стійкого неблагополуччя. Такі зони розміщені, як правило, в місцевостях з підвищеною щільністю поселення лисиць.

Враховуючи природне поширення сказу тварин, заходи по боротьбі з ним здійснюються комплексно органами державної ветеринарної медицини, охорони здоров’я, житлово-комунального і лісового господарства, товариствами мисливців під керівництвом надзвичайних протиепізоотичних комісій та органів державної влади на місцях.

З метою профілактики сказу в дикій фауні в державі запроваджена пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин, яка проводиться шляхом розповсюдження  принад з вакциною в місцях їх міграції.

Заходи щодо профілактики сказу також включають в себе:

обов’язкове щорічне щеплення домашніх тварин (собак і котів) проти сказу, - при цьому власник зобов’язаний звернутися до ветеринарної установи та забезпечити належну фіксацію тварини під час щеплення;

розробка і затвердження правил утримання тварин в населених пунктах, програм регулювання чисельності безпритульних тварин, створення притулків для тварин тощо;

підтримання оптимальних розмірів популяції лисиць, у яких перед періодом їх розмноження (березень-квітень) щільність популяції не повинна перевищувати 0,5 - 1 голови на 1000 га угідь;

проведення боротьби з бродячими собаками та котами в мисливських угіддях, включаючи зелені зони навколо міст.

Мисливські собаки мають бути вакциновані проти сказу, про що у мисливців повинні бути відповідні документи.

Собаки, що використовуються для охорони підприємств, тваринницьких ферм, гуртів, отар, табунів, повинні бути вакциновані проти сказу.

Власники тварин, керівники господарств незалежно від форм власності зобов'язані повідомити державні органи ветеринарної медицини про контакт свійських тварин з дикими хижаками, бродячими чи здичавілими собаками або котами, про загибель тварин, підозру на захворювання або поведінку тварин, яка їм невластива. При цьому тварина повинна бути ізольована, а власник має забезпечити можливість проведення ветеринарного нагляду за твариною протягом 10-и днів.

Продаж, купівля та вивезення собак, котів, а також диких тварин в інші міста, райони і області дозволяється лише з благополучної місцевості за наявності ветеринарної довідки з відміткою в ній про щеплення проти сказу (для собак і котів) не менше ніж за 30 днів до вивезення. Строк закінчення імунітету у щеплених тварин визначається в залежності від вакцини, що застосовувалась.

Також, Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області повідомляє про те, що за ненадання тварин для щеплень проти сказу, невиконання правил карантину тварин, а також рішень державних надзвичайних протиепізоотичних комісій передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на громадян від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від вісімдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


19.02.2024

Африканська чума – небезпечне захворювання свиней

На території України склалася напружена ситуація щодо поширення африканської чуми свиней. Так, у 2023 році в нашій країні було зареєстровано 47 випадків цієї хвороби. Зокрема в Кіровоградській області 7 випадків: 2 в Олександрійському районі, 5 у Кропивницькому районі на території Долинської міської (1), Компаніївської селищної (1), Новгородківської селищної (2) та Дмитрівської сільської (1) громад.

Африканська чума свиней (АЧС) (лат. Pestis africana suum) або хвороба Монтгомері – це контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке зазвичай протікає з явищами септицемії. Хвороба викликається вірусом, який надзвичайно стійкий до високої температури і може жити місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м'ясі. Вірус стійкий до висушування, заморожування та гниття. За кімнатної температури він зберігається протягом 18 місяців, а інфекційну активність у холодильнику зберігає від 6 до 10 років. Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин. Для знешкодження вірусу шляхом дезінфекції застосовуються розчини їдкого натру (2-3%), формальдегіду (2,5%), водна завись хлорного вапна (15-20%). Знешкодження вірусу відбувається протягом години.

Люди на африканську чуму свиней не хворіють, але це захворювання призводить до значних економічних збитків та створює загрозу продовольчій безпеці в країні.

Свині інфікуються збудником АЧС через тісний контакт з хворими або інфікованими тваринами. Збудник передається через корм, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять хворих тварин. Комахи, хижі птахи і звірі, собаки також можуть бути переносниками вірусу. В разі забою хворих тварин – м'ясопродукти є фактором поширення хвороби. Розповсюдженню вірусу хвороби сприяє безконтрольне переміщення свиней та продукції з них, незаконна діяльність стихійних ринків з продажу живих тварин і харчової продукції тваринного походження, недотримання правил біобезпеки як у господарствах усіх форм власності, що утримують свиней, так і в приватному секторі.

Захворювання протікає в 4 формах - блискавично, гостро, підгостро і хронічно.

Блискавична форма характеризується різким підвищенням температури тіла до 40,5-42,5°С. Інколи відмічається кашель, втрата апетиту, спрага. Через 1-2 дні температура знижується, настає параліч задніх кінцівок, тварина гине.

Гостра форма захворювання характеризується підвищенням температури протягом усього періоду хвороби і лише за декілька годин до загибелі знижується до 37-35°С. Шкіра набуває синюшного кольору, особливо на ділянках вух, п'ятачка, на підгрудді, вентральній стінці живота, а в кінці хвороби численні крововиливи з'являються скрізь. Загибель настає через 4-10 діб.

Підгостри форма захворювання вважається такою, якщо хвороба триває 3-4 тижні. У тварин спостерігається виснаження, набряки суглобів і некрози шкіри. Такі тварини стають носіями збудника цього захворювання.

Хронічна форма - втрата маси, періодичне підвищення температури тіла, артрит, збільшення суглобів, респіраторні ознаки, пригнічення. Тварина може хворіти декілька місяців, а потім гине.

Тварини, які перехворіли і вижили, залишаються пожиттєвими вірусоносіями.

Вакцин і медикаментів, які захищають від цієї хвороби або лікують від неї, не існує.

У випадку лабораторного підтвердження хвороби – все поголів’я свиней у неблагополучному пункті знищується шляхом умертвління та спалювання. На неблагополучну територію накладається карантин на 40 діб, діє заборона продажу живих свиней та продукції з них.

Профілактика АЧС здійснюється шляхом суворого дотримання ветеринарно-санітарних вимог, безвигульного утримання свиней, проведення дезінфекції, боротьби з комахами, гризунами тощо. Необхідно унеможливити контакти свиней з іншими тваринами, що перебувають у вільному, неконтрольованому утриманні (собаки, коти тощо).

Зокрема ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ вигульне утримання свиней; вимушений забій (без ветеринарного огляду); завезення тварин без відповідних документів; згодовування харчових відходів.

За наявності ознак захворювання свійських свиней або виявленні трупів диких кабанів необхідно негайно повідомити лікаря державної установи ветеринарної медицини!

Що потрібно знати про АЧС?

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


12.02.2024

Ідентифікація тварин - запорука простежуваності та стабільного епізоотичного благополуччя

Питання ідентифікації тварин є питанням забезпечення стабільного епізоотичного благополуччя господарств, територій, отримання безпечної та якісної харчової продукції тощо. Без чіткої інформації про місце походження тварини, про її здоров’я, ветеринарні обробки ми не можемо знати і гарантувати, що тварина і продукція від неї безпечні.

Обов’язковій ідентифікації підлягають:

  • велика рогата худоба, вівці, кози – протягом 7 днів з моменту народження;
  • товарні свині - до моменту переміщення (забою, продажу);
  • лошата – не пізніше 1 року після народження.

Також, всі юридичні та фізичні особи, які провадять діяльність з розведення та утримання тварин, зобов’язані:

  • подавати для реєстрації дані про ідентифікованих тварин, господарства їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж;
  • ідентифікувати усіх тварин у господарстві;
  • вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, ідентифікаційних номерів, переміщень між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж;
  • зберігати відомості про тварину протягом трьох років після її смерті (забій, падіж, утилізація) або переміщення з господарства.

Ідентифікація різних видів тварин проводиться відповідно до порядків, затверджених Мінагрополітики.

Система ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби складається з таких елементів:

  • засоби ідентифікації для індивідуальної ідентифікації тварини та засоби для їх кріплення;
  • проведення ідентифікації тварин;
  • реєстраційні документи;
  • ведення електронної бази даних про ідентифікованих тварин (Єдиний державний реєстр тварин);
  • ідентифікаційні документи;
  • реєстрація дій або подій щодо ідентифікованої тварини, облік тварин у господарствах.

Ініціатором проведення ідентифікації тварин має бути їх власник. Це визначено у законах України "Про ветеринарну медицину", "Про ідентифікацію і реєстрацію тварин" та рядом підзаконних актів.

За те, що у дворогосподарстві чи господарстві, незалежно від форми власності, утримуються неідентифіковані тварини та/або здійснюється їх обіг, переміщення тощо, за відмову їх ідентифікувати власники несуть відповідальність у порядку, передбаченому статтями 107, 1072 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


02.11.2023

Профілактика вірусного гепатиту А

 

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени.

Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А стоїть дуже гостро.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період становить 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, з можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.

Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність гепатиту А. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з переходом у хронічний гепатит та цироз печінки. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :

  • використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
  • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;
  • чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
  • не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

Профілактика вірусного гепатиту А, зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції.

Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою територій, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни.

Бережіть ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких!

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


01.11.2023

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

З настанням холодної пори року різко зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, тобто в гарячковому стані. Передача інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом.

Сезонні епідемії зазвичай припадають на осінньо-зимовий період.

Симптоми грипу:

  • різкий підйом температури до 38-400С;
  • лихоманка;
  • слабкість;
  • біль у м’язах, суглобах, животі, очах.

Хворий відчуває ускладнення дихання через ніс, першіння в горлі, стиснення за грудиною, сухий болючий кашель.

Грип вкрай небезпечний своїми ускладненнями:

  • легеневі ускладнення (пневмонія, бронхіт). Саме пневмонія зумовлює найбільше смертей від грипу;
  • ускладнення в роботі верхніх дихальних шляхів;
  • ускладнення в роботі нервової системи.

Грип часто супроводжується загостренням хронічних захворювань.

Профілактика:

  • уникати тісних контактів з людьми, які чихають і кашляють;
  • не торкатися руками очей, рота і носа;
  • регулярно ретельно мити руки з милом, протирати їх спиртовмісним засобом для дезінфекції рук;
  • здійснювати вологе прибирання, провітрювання і зволоження повітря в приміщенні.
  • Що робити, якщо ви захворіли на грип?

- контролюйте температуру не менше двох разів на добу та при погіршенні стану;

- підтримуйте температуру в приміщенні 18-20°С;

- підтримуйте вологість у приміщенні;

- дотримуйтесь ліжкового режиму;

- залишайтесь вдома 24 години після останнього періоду гарячки;

- провітрюйте приміщення не менше двох разів на добу ;

- вживайте достатню кількість рідини (компот, сік, морс, мінеральна вода);

- при контакті з здоровими людьми одягайте медичну маску, щоб захистити оточуючих.

Звернутися до лікаря. Саме він повинен призначити необхідне лікування з урахуванням вашого стану здоров’я і віку.

Пам'ятайте про ці прості правила самі та навчайте дітей!

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


17.10.2023

Обережно, ботулізм! Хто ризикує підхопити, симптоми та лікування

Ботулізм - це небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі.

Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються й випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна хіба що по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюється.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору - ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Водночас виникає спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом - хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що стає причиною смерті при ботулізмі.

З метою попередження випадків захворювання необхідно дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

  • дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування;
  • ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби, перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не їсти консерви з бомбажом або при підозрі псування;
  • не купувати копчену, солену та в'ялену рибу на стихійних ринках, іншу продукцію, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в'ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • вживайте грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, адже технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • необхідно ретельно очищати і промивати продукти під проточною водою, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі та якісні продукти;
  • необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок та теплової обробки продуктів;
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря. Госпіталізація є обов’язковою незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


26.09.2023

Отруєння грибами – небезпечне для життя!

З метою здійснення профілактичних заходів серед населення Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.

Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів. Оскільки гриби є «важкою» їжею, не рекомендується вживати страви з грибів особам, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, бо це може викликати загострення, людям похилого віку, дітям, вагітним бажано виключити гриби з раціону харчування.

Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.

Як не отруїтися грибами:

- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів;

- не купуйте гриби на стихійних ринках;

- уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

- збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;

- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій (гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали);

- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;

- не куштуйте сирі гриби;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря! Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

Кропивницьке районне управління 

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


18.08.2023

ЩОДО ВЖИВАННЯ ВОДИ

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу на необхідність обробки води після поновлення централізованого водопостачання перед її споживанням.

Після поновлення подачі води її варто прокип’ятити перед споживанням. Кип’ятіння води не менше 10 хвилин від моменту закипання знищує багато мікробів та мікроорганізмів, які викликають хвороби.

До повного налагодження централізованого водопостачання дотримуйтеся рекомендацій:

- для пиття використовувати лише добре прокип’ячену (не менше 10 хвилин) або бутильовану воду;

- за можливості використовуйте фасовану бутильовану воду;

- готуйте їжу лише на перевіреній питній воді;

- під час приготування їжі застосовуйте термообробку продукту (варіння, смаження, запікання тощо);

- використовуйте питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання - колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу питної води лише після обробки;

- воду з відкритих водойм використовуйте тільки для господарських потреб.


10.08.2023

Традиційні чи ГМО сорти озимого ріпаку на посів восени 2023 року?

Незабаром для аграріїв Кіровоградщини настануть оптимальні строки посіву озимого ріпаку. Тому на часі питання вибору насіння. І тут постає питання що обрати: традиційні сорти, які занесені до Державного Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, чи ГМО сорти? Тим більш наразі на ринку багато пропозицій насіння ГМО сортів, в тому числі і озимого ріпаку.

З точки зору чинного законодавства, враховуючи відсутність зареєстрованих ГМО сортів рослин, в Україні ЗАБОРОНЕНЕ їх використання, а їх ввезення НЕЛЕГАЛЬНЕ.

Так, ріпак, особливо озимий, входить до переліку основних культур, сорти яких створені за допомогою генної інженерії.

Не секрет, що результати використання ГМО сортів в сільському господарстві вражаючі – це і забезпечення стійкості до шкідників, гербіцидів і абіотичних факторів і, як підсумок, збільшення урожайності, відповідно і продуктів харчування. Це, в свою чергу, надає можливості уникнення глобального голоду. І це тільки одна сторона медалі.

З іншого боку дослідження щодо впливу ГМО на людей, тварин та рослин, в тому числі впливу пилку таких рослин на навколишнє середовище та до яких мутацій інших рослин після запилення ним може призвести, ще тривають і однозначної чіткої відповіді наука не має.

Необхідно зазначити, що понад 130 держав світу обмежили ввезення та використання ГМО по причині побоювання щодо їхнього впливу на здоров’я людини та навколишнє природне середовище.

Тому європейські країни-імпортери вимагають від українських експортерів відповідні документи про відсутність ГМО в експортованому зерні. Проте мали місце випадки повернення продукції з країн-імпортерів по причині наявності ГМО. Такі компанії потрапили в так званий "чорний список" як суб’єкти, які не виконують умови контрактів, що загалом впливає на імідж України.

Нагадуємо, що Законом України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" (від 31.05.2007 № 1103-V) ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ вивільнення в навколишнє природне середовище ГМО без оцінки впливу на довкілля та до їх державної реєстрації (стаття 13).

Тому нашим головним завданням є дотримання вимог як вітчизняного законодавства, так і вимог країн-імпортерів.

Інтернет зараз майорить пропозиціями щодо постачання насіння ГМО сортів. При цьому постачальники гарантують, що таке насіння є сертифікованим та на нього видають супровідні документи, а саме "Атестат на насіння" або "Свідоцтво на насіння", що є по факту прямою фальсифікацією.

Як же убезпечити себе від купівлі на посів ГМО сорту?

По-перше, треба пересвідчитись у наявності сертифіката про сортові якості насіння, який видається при умові, що сорт занесений до Державного Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, та відповідає сортовим якостям.

По-друге, сертифікат про посівні якості насіння таких культур як ріпак, кукурудза, соя, цукровий буряк видається лише за умови перевірки такого насіння на вміст ГМО (протокол випробувань).

Дані документи на вимогу покупця зобов’язаний надати виробник/постачальник (посередник), який реалізує посівний матеріал.

Тож, будьмо свідомими у використанні ГМО сортів рослин!

У разі виникнення питань чи бажання отримання роз’яснення з даного питання звертайтесь до відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за телефонами (050) 171 73 69, (095) 790 71 18 . Ми знаходимося за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 404.


25.07.2023

Відпочинок на неофіційних пляжах загрожує здоров'ю людей

 

Не у всіх населених пунктах області є організовані місця відпочинку біля водойм стосовно яких визначено власника/балансоутримувача, відповідального за підготовку пляжу до літнього сезону. Тож значна частина місць відпочинку біля води залишаються несанкціонованими. Однак за відсутності балансоутримувача неможливо організувати прибирання прибережної зони від побутових відходів, збір та вивезення сміття, очищення водної поверхні та піску, проведення ремонту та відновлення пляжного обладнання тощо. Як правило, на несанкціонованих пляжах відсутня проточна вода для питних та гігієнічних потреб. А найголовніше - не проводиться лабораторне дослідження безпечності води в водоймі.

З настанням літнього тепла все більше мешканців вирушають до водойм, щоб покупатися і відпочити на їхніх берегах. І таким чином наражають себе на небезпеку зараження інфекційними захворюваннями, зокрема:

  • ентеровірусна інфекція досить часто потрапляє в організм людини після потрапляння брудної води в дихальні шляхи або шлунково-кишковий тракт;
  • захворювання гепатитом А часто відбуваються саме в літній період, в організм людини вірус проникає через потрапляння в шлунково-кишковий тракт зараженої води або їжі;
  • ще одна напасть – гельмінти, вони потрапляють в організм людини з ковтком води при купанні, крім того в піску чи ґрунті часто виявляють гельмінтів, які туди потрапляють від нездорових собак, котів;
  • холера - це особливо небезпечна інфекція, джерелом інфекції можуть бути брудні руки, забруднена вода (як питна, так і у водоймах для купання);
  • лептоспіроз - це одне з найбільш розповсюджених захворювань, яке можна «підхопити» в забрудненому водоймищі, збудник захворювання потрапляє у воду від хворих тварин;
  • дизентерія, сальмонельоз, інші гастроентероколіти – їх збудники також можуть проникати через потрапляння в шлунково-кишковий тракт забрудненої води;
  • мікози та інші грибкові інфекції потрапляють у воду через купання заражених ними людей, тварин, птахів, заражених предметів побуту тощо.  

Варто пам'ятати, що небезпека може чатувати й на суші. Пісок на пляжі на глибині 5-6 сантиметрів є найбільш сприятливим середовищем для розвитку різних мікроорганізмів (переважно збудників грибкових інфекцій). Особливо небезпечним є вологий пісок.

Тож бережіть своє здоров'я й уникайте відпочинку в несанкціонованих місцях!

 

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


25.07.2023

Дикорослі гриби – потенційний ризик важкого отруєння

 

Тепла й дощова погода сприяє появі грибів та прискорює їх ріст. Однак не всі гриби є безпечними. Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає: не ризикуйте власним здоров’ям і життям та відмовтеся від споживання дикорослих грибів, навіть умовно їстівних. Найкраще замінити їх тими, що вирощені штучно, підлягають контролю та продаються в торговельних мережах. В жодному випадку не варто купувати гриби на стихійних ринках.

Вкотре попереджаємо населення про небезпеку отруєння грибами та нагадуємо, що з метою запобігання потенційного грибного отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
  • остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих перезрілих, червивих, ослизлих грибів або дуже молодих, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • дотримуйтеся рецептури приготування;
  • готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому чи скляному посуді.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини старшого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Це нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.

Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • терміново викликайте «швидку»;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний несолодкий чай) - це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Звертаємо увагу! Тепла дощова погода, яка відмічається в області, відкрила «грибний сезон» для мешканців регіону. Любителі збору грибів не полишають спроб назбирати врожаї лісових делікатесів. Та не варто забувати, що дикорослі гриби становлять потенційний ризик отруєння. У цей складний період для країни та в житті кожного українця варто поберегти своє здоров’я та здоров’я близьких від ризику грибного отруєння!

 

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


19.07.2023

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

У літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції такі як сальмонела, кишкова паличка, ротавіруси тощо.

Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

Характерними ознаками кишкової інфекції є:

  • слабкість;
  • головний біль;
  • блювання;
  • болі в животі;
  • підвищення температури;
  • пронос.

Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;
  • використовувати питну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не вживати в їжу некип'ячене домашнє молоко, сирі яйця тощо;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих місцях відпочинку, уникати заковтування води під час купання;

Виконання цих правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

 

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області