Сергій Білокінь: головна мета – до 01 вересня облаштувати повноцінні найпростіші укриття в закладах освіти Кропивницького

Вівторок, 12 березня 2024 17:30

Сьогодні, 12 березня, під час брифінгу в міській раді начальник управління капітального будівництва Сергій Білокінь, повідомив про  технічні моменти та кошторисну вартість облаштування об'єктів укриття в 22 закладах освіти Кропивницького. 

- На 2024 рік передбачено 142 мільйона гривень по всіх закладах освіти за профільною програмою з капітального будівництва. Із них майже 11 мільйонів гривень – на заходи з енергозбереження — кошти, які будуть спрямовані на завершення робіт по об'єктах, розпочатих торік. Це  заміна вікон і дверей зокрема, адже ви знаєте, яку масштабну роботу було розпочато в цьому напрямку, - зазначив посадовець.

Щодо кошторису ремонтних робіт по об'єктах укриття в закладах освіти міста - на ці видатки, за словами Сергія Білоконя,  в бюджеті передбачено 127,3 мільйона гривень — це  і дошкільні заклади (31,8 млн грн) і заклади загально-середньої освіти (95,5 млн. грн).

Як пояснив начальник управління капітального будівництва, фінансова потреба визначалася на основі  розробленої проєктно-кошторисної документації та після проведених експертиз. Наразі є 22 об'єкти — 15 шкіл і 7 садочків — в яких виконуватимуться капітальні ремонти приміщень для облаштування найпростіших укриттів.

Серед основних технічних рішень, передбачених в проєктах - відновлення інженерних мереж і приведення їх у відповідний стан, встановлення автономних систем вентилювання, електрозабезпечення, облаштування водопостачання та водовідведення  а також санітарно-технічних приміщень - це повноцінні стаціонарні туалети для хлопчиків і дівчаток та  для осіб з інвалідністю. Обов’язковими є також наявність твердого покриття на підлозі,  облаштування другого виходу, де його немає, або він в неналежному стані, облаштування пандусів або підйомників. Прописані і вимоги щодо проходів та висоти підвальних приміщень – вона буде не менше двох метрів.

- Проєкти готувались за  стандартним підходом, щоб усі укриття повною мірою відповідали визначеним будівельним нормам, — підсумував Сергій Білокінь.

За його словами, з початку року управління розпочало тендерні закупівлі, наразі 17 договорів уже укладено, а будівельні роботи  планують розпочати після отримання дозволів на виконання робіт. Уже є два таких дозволи — на початок робіт у Кущівської гімназії та Ліцеї «Сокіл». Процес триває.

При цьому Сергій Білокінь наголосив, що  ремонтні роботи планують розпочати якнайшвидше і виконуватимуть їх паралельно з навчальним процесом у закладах. Як саме все організувати — узгоджуватимуть із адміністрацією закладів, з батьками, та навчання ніхто припиняти не буде. Ціль — повністю відремонтувати визначені укриття по закладах освіти вже до початку наступного навчального року, що традиційно розпочинається 01 вересня.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13