Живописний вернісаж Валерія Давидова в Кропивницькому музеї Осмьоркіна

Понеділок, 11 березня 2024 17:11

У художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відкрилася персональна виставка живописних творів відомого кропивницького художника Валерія Давидова «Пленерні подорожі» в рамках музейного мистецького проєкту «Лауреати обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна».

Експозицію презентованої виставки складають майже сорок живописних етюдів, виконаних художником у 2001-2023 роках в рідному Кропивницькому та  під час пленерних подорожей Кіровоградщиною, в місті студентства Одесі та на батьківщині всесвітньо відомого живописця Іллі Рєпіна в Чугуєві, що на Харківщині, де влітку 2021 року проходив ХХІІ Міжнародний рєпінський пленер. 

- Пленерні краєвиди Валерія Давидова сповнені світла, рухомого повітря і дуже різноманітні в колористичному плані. Їх можна довго розглядати, занурюючись у чистоту і прозорість повітря ранку або вечора, насолоджуючись дзвінким ароматом зелені літа, захоплюючись природними фарбами, - так характеризує експозицію кандидатка мистецтвознавства, доцентка кафедри мистецької освіти факультету педагогіки, психології та мистецтв ЦДУ ім. В.Винниченка Олена Кириченко.

На живописний вернісаж Валерія Давидова завітали художники, архітектори, музейні працівники, друзі й шанувальники його творчості. Всі з цікавістю слухали розповіді митця про пленерні подорожі та історію написання картин, а ще отримали в дарунок підготовлений музеєм каталог виставки з автографом талановитого художника.

Довідково:

Валерій Миколайович Давидов народився 21 грудня 1954 року в м. Кіровограді (нині Кропивницький). Закінчив з відзнакою Одеське державне художнє училище ім. М.Б.Грекова (1984) та Санкт-Петербурзький державний академічний інститут живопису, скульптури та архітектури імені І.Ю.Рєпіна (1993). Член Національної Спілки художників України (2005). Лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» (2018). Працював художником-оформлювачем Кіровоградських художньо-виробничих майстерень Художнього фонду УРСР (1984-1988), директором Кіровоградського обласного художнього музею, нині КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» (1998-2001).

Активно займається педагогічною діяльністю – старший викладач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету, нині кафедра мистецької освіти факультету педагогіки, психології та мистецтв Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка (2001-2021), викладач Київського національного університету культури і мистецтв (Кіровоградський факультет) та художньої школи імені О.О.Осмьоркіна.

Ініціатор заснування обласної мистецької акції-пленеру «Кіровоградщина очима художників» з метою розвитку кращих традицій образотворчого мистецтва та виховання творчої молоді (1998). Учасник всеукраїнських, міжнародних художніх виставок та пленерів, Національного проєкту «Українці в світі», для якого створив п’ять живописних портретів, в т.ч. портрет художника Олександра Осмьоркіна (2008). Твори зберігаються в Музеї мистецтв та художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, приватних колекціях в Україні та за кордоном.

В мистецтві надає перевагу реалістичному та академічному живопису, жанровий  діапазон – пейзаж, портрет, натюрморт, сюжетна картина. Окремим напрямком творчості є іконопис.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13