Маленьке віконце у великий світ: у Кропивницькому музеї Карпенка-Карого відзначили Міжнародний день дитячої книги

Вівторок, 2 квітня 2024 16:30

Щорічно, починаючи від 1967 року, 02 квітня, у день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, відзначають Міжнародний день дитячої книги. Свято встановлене за ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь.

«Людина, для якої книжка уже в дитинстві стала такою необхідною як скрипка для музиканта, як пензель для художника, ніколи не відчує себе обділеною, збіднілою і спустошеною. Книга – це віконце, через яке діти бачать і пізнають світ і самих себе», – казав мудрий педагог Василь Сухомлинський.

З нагоди Міжнародного дня дитячої книги літературно-меморіальний музеї І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького презентує віртуальну виставку «Книжка – маленьке  віконце  у  великий  світ».

У творчому доробку письменників ХХІ століття – уродженців нашого краю або тих, чиє життя  пов’язане з Кропивниччиною, чимало віршів, оповідань, казок, повістей, п’єс, які виховують молодше покоління на основі важливих загальнолюдських цінностей, навчають любити планету, піклуватися про неї, цінувати неповторну Україну, пишатися її історією, бути патріотами. 

На виставці представлені твори Володимира Кобзаря, Антоніни Царук, Антоніни Корінь, Олександра Жовни, Лариси Ніцой, Надії Гармазій, Наталії Смирнової, Павла Чорного, Василя Левицького, Валентини Кондратенко-Процун та ін. Тих, хто любить пригоди і мандри, не залишать байдужими книги Петра Мельника «Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії», «Дивовижна подорож Соні й Асі до Давнього Єгипту», «Дивовижна подорож Соні й Асі на Запорізьку Січ». Розмовляти з дітьми про серйозні речі допоможе батькам книга Наталії Смирнової «Крим Керіма». Вона розповідає про трагічні сторінки з життя кримських татар – їх депортацію «совєтами» в чужі краї,  надихає не здаватися навіть у найважчі моменти життя.

Ціла галерея світлин ілюструє творчі зустрічі, презентації, квести літераторів з юними читачами.

Дуже важливо, щоб у вік інформатики, комп’ютеризації, Інтернету книга увійшла в життя дитини якомога раніше. Чи стане вона духовною скарбницею для кожної дитини – залежить від дорослих.

Свій внесок у моральне формування молодшого покоління роблять сучасні письменники нашого краю. Адже дитяча книга – це інвестиція у майбутнє. Обирайте українське, читайте українське, любіть українське!

Ознайомитися з виставкою можна за посиланням: http://karpenkokarymuseum.kr.ua/kar308_u.html

Усі новини