"Нейгаузівські музичні зустрічі": традиційний фестиваль пам’яті видатного педагога і музиканта відбувся у Кропивницькому

Понеділок, 15 квітня 2024 14:32

Упродовж двох днів, 11 та 12 квітня, у Кропивницькій музичній школі №1 імені Генріха Нейгауза та Народному меморіальному музеї Генріха Нейгауза до дня народження видатного піаніста, педагога Генріха Густавовича Нейгауза в рамках фестивалю "Нейгаузівські музичні зустрічі" відбулися тематичні заходи.

Директорка школи Євгенія Малявкіна ознайомила гостей з історією та давніми традиціями музичної школи, нагадала шанувальникам музики, що музична школа №1 імені Генріха Нейгауза є одним із перших музичних навчальних закладів  України, який було відкрито у далекому 1933 році, а родзинкою школи є Народний меморіальний музей Генріха Нейгауза, який працює з 1981 року.

- Тоді ж і було  започатковано "Тиждень музики", який з 1988 року перетворився у фестиваль "Нейгаузівські музичні зустрічі". – відзначила Євгенія Малявкіна. -  Традиційний фестиваль "Нейгаузівські музичні зустрічі" проводиться в нашому місті щорічно музичною школою №1 імені Генріха Нейгауза, Народним меморіальним музеєм Генріха Нейгауза та Кропивницьким музичним фаховим коледжем. Цього року заходи відвідали більш ніж 150 учнів загальноосвітніх шкіл Кропивницького. В рамках фестивалю з фондів музею було також презентовано виставку "Родина Нейгаузів в Україні", яку підготувала завідувачка музею Тетяна Фурлет. Під час огляду виставкової експозиції  гості фестивалю дізналися багато цікавого про життя і творчість Генріха Нейгауза та його родини. Генріх  Нейгауз зокрема створив власну фортепіанну школу, пов’язану зі світовими досягненнями піанізму, визнану у всьому світі та виховав плеяду талановитих піаністів. У фестивальні дні в концертній залі музичної школи звучала музика Фридеріка Шопена, Ференца Ліста та Василя Барвінського у виконанні Мар’яни Вихрист та Дениса Чуба, викладачів школи.

А 12 квітня, саме в день народження видатного музиканта, відбулось покладання квітів до меморіальних дощок на будівлі музичної школи №1 імені Генріха Нейгауза, на фасаді будинку, де народився Генріх  Нейгауз по вулиці Шульгиних, 26  та до його погруддя біля КМФК.

- Колектив Кропивницької музичної школи №1 імені Генріха Нейгауза продовжує зберігати історію, давні традиції та пам'ять про видатних митців рідного краю, - наголосила Євгенія Малявкіна. -  Дякуємо Захисникам і Захисницям України про можливість сьогодні, у такий складний для країни час, працювати, навчати та проводити такі заходи.

Усі новини