Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
26.09.2023
Отруєння грибами – небезпечне для життя!
З метою здійснення профілактичних заходів серед населення Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.
Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів. Оскільки гриби є «важкою» їжею, не рекомендується вживати страви з грибів особам, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, бо це може викликати загострення, людям похилого віку, дітям, вагітним бажано виключити гриби з раціону харчування.
Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій. Як не отруїтися грибами: - найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів; - не купуйте гриби на стихійних ринках; - уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки; - збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими; - не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними; - не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій (гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали); - не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів; - не куштуйте сирі гриби; - готуйте гриби протягом першої доби після збирання; За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря! Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. |
Кропивницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
18.08.2023
ЩОДО ВЖИВАННЯ ВОДИ
Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу на необхідність обробки води після поновлення централізованого водопостачання перед її споживанням.
Після поновлення подачі води її варто прокип’ятити перед споживанням. Кип’ятіння води не менше 10 хвилин від моменту закипання знищує багато мікробів та мікроорганізмів, які викликають хвороби.
До повного налагодження централізованого водопостачання дотримуйтеся рекомендацій:
- для пиття використовувати лише добре прокип’ячену (не менше 10 хвилин) або бутильовану воду;
- за можливості використовуйте фасовану бутильовану воду;
- готуйте їжу лише на перевіреній питній воді;
- під час приготування їжі застосовуйте термообробку продукту (варіння, смаження, запікання тощо);
- використовуйте питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання - колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу питної води лише після обробки;
- воду з відкритих водойм використовуйте тільки для господарських потреб.
10.08.2023
Традиційні чи ГМО сорти озимого ріпаку на посів восени 2023 року?
Незабаром для аграріїв Кіровоградщини настануть оптимальні строки посіву озимого ріпаку. Тому на часі питання вибору насіння. І тут постає питання що обрати: традиційні сорти, які занесені до Державного Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, чи ГМО сорти? Тим більш наразі на ринку багато пропозицій насіння ГМО сортів, в тому числі і озимого ріпаку.
З точки зору чинного законодавства, враховуючи відсутність зареєстрованих ГМО сортів рослин, в Україні ЗАБОРОНЕНЕ їх використання, а їх ввезення НЕЛЕГАЛЬНЕ.
Так, ріпак, особливо озимий, входить до переліку основних культур, сорти яких створені за допомогою генної інженерії.
Не секрет, що результати використання ГМО сортів в сільському господарстві вражаючі – це і забезпечення стійкості до шкідників, гербіцидів і абіотичних факторів і, як підсумок, збільшення урожайності, відповідно і продуктів харчування. Це, в свою чергу, надає можливості уникнення глобального голоду. І це тільки одна сторона медалі.
З іншого боку дослідження щодо впливу ГМО на людей, тварин та рослин, в тому числі впливу пилку таких рослин на навколишнє середовище та до яких мутацій інших рослин після запилення ним може призвести, ще тривають і однозначної чіткої відповіді наука не має.
Необхідно зазначити, що понад 130 держав світу обмежили ввезення та використання ГМО по причині побоювання щодо їхнього впливу на здоров’я людини та навколишнє природне середовище.
Тому європейські країни-імпортери вимагають від українських експортерів відповідні документи про відсутність ГМО в експортованому зерні. Проте мали місце випадки повернення продукції з країн-імпортерів по причині наявності ГМО. Такі компанії потрапили в так званий "чорний список" як суб’єкти, які не виконують умови контрактів, що загалом впливає на імідж України.
Нагадуємо, що Законом України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" (від 31.05.2007 № 1103-V) ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ вивільнення в навколишнє природне середовище ГМО без оцінки впливу на довкілля та до їх державної реєстрації (стаття 13).
Тому нашим головним завданням є дотримання вимог як вітчизняного законодавства, так і вимог країн-імпортерів.
Інтернет зараз майорить пропозиціями щодо постачання насіння ГМО сортів. При цьому постачальники гарантують, що таке насіння є сертифікованим та на нього видають супровідні документи, а саме "Атестат на насіння" або "Свідоцтво на насіння", що є по факту прямою фальсифікацією.
Як же убезпечити себе від купівлі на посів ГМО сорту?
По-перше, треба пересвідчитись у наявності сертифіката про сортові якості насіння, який видається при умові, що сорт занесений до Державного Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, та відповідає сортовим якостям.
По-друге, сертифікат про посівні якості насіння таких культур як ріпак, кукурудза, соя, цукровий буряк видається лише за умови перевірки такого насіння на вміст ГМО (протокол випробувань).
Дані документи на вимогу покупця зобов’язаний надати виробник/постачальник (посередник), який реалізує посівний матеріал.
Тож, будьмо свідомими у використанні ГМО сортів рослин!
У разі виникнення питань чи бажання отримання роз’яснення з даного питання звертайтесь до відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за телефонами (050) 171 73 69, (095) 790 71 18 . Ми знаходимося за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 404.
25.07.2023
Відпочинок на неофіційних пляжах загрожує здоров'ю людей
Не у всіх населених пунктах області є організовані місця відпочинку біля водойм стосовно яких визначено власника/балансоутримувача, відповідального за підготовку пляжу до літнього сезону. Тож значна частина місць відпочинку біля води залишаються несанкціонованими. Однак за відсутності балансоутримувача неможливо організувати прибирання прибережної зони від побутових відходів, збір та вивезення сміття, очищення водної поверхні та піску, проведення ремонту та відновлення пляжного обладнання тощо. Як правило, на несанкціонованих пляжах відсутня проточна вода для питних та гігієнічних потреб. А найголовніше - не проводиться лабораторне дослідження безпечності води в водоймі.
З настанням літнього тепла все більше мешканців вирушають до водойм, щоб покупатися і відпочити на їхніх берегах. І таким чином наражають себе на небезпеку зараження інфекційними захворюваннями, зокрема:
- ентеровірусна інфекція досить часто потрапляє в організм людини після потрапляння брудної води в дихальні шляхи або шлунково-кишковий тракт;
- захворювання гепатитом А часто відбуваються саме в літній період, в організм людини вірус проникає через потрапляння в шлунково-кишковий тракт зараженої води або їжі;
- ще одна напасть – гельмінти, вони потрапляють в організм людини з ковтком води при купанні, крім того в піску чи ґрунті часто виявляють гельмінтів, які туди потрапляють від нездорових собак, котів;
- холера - це особливо небезпечна інфекція, джерелом інфекції можуть бути брудні руки, забруднена вода (як питна, так і у водоймах для купання);
- лептоспіроз - це одне з найбільш розповсюджених захворювань, яке можна «підхопити» в забрудненому водоймищі, збудник захворювання потрапляє у воду від хворих тварин;
- дизентерія, сальмонельоз, інші гастроентероколіти – їх збудники також можуть проникати через потрапляння в шлунково-кишковий тракт забрудненої води;
- мікози та інші грибкові інфекції потрапляють у воду через купання заражених ними людей, тварин, птахів, заражених предметів побуту тощо.
Варто пам'ятати, що небезпека може чатувати й на суші. Пісок на пляжі на глибині 5-6 сантиметрів є найбільш сприятливим середовищем для розвитку різних мікроорганізмів (переважно збудників грибкових інфекцій). Особливо небезпечним є вологий пісок.
Тож бережіть своє здоров'я й уникайте відпочинку в несанкціонованих місцях!
Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
25.07.2023
Дикорослі гриби – потенційний ризик важкого отруєння
Тепла й дощова погода сприяє появі грибів та прискорює їх ріст. Однак не всі гриби є безпечними. Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає: не ризикуйте власним здоров’ям і життям та відмовтеся від споживання дикорослих грибів, навіть умовно їстівних. Найкраще замінити їх тими, що вирощені штучно, підлягають контролю та продаються в торговельних мережах. В жодному випадку не варто купувати гриби на стихійних ринках.
Вкотре попереджаємо населення про небезпеку отруєння грибами та нагадуємо, що з метою запобігання потенційного грибного отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих перезрілих, червивих, ослизлих грибів або дуже молодих, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
- дотримуйтеся рецептури приготування;
- готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому чи скляному посуді.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини старшого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Це нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново викликайте «швидку»;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний несолодкий чай) - це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Звертаємо увагу! Тепла дощова погода, яка відмічається в області, відкрила «грибний сезон» для мешканців регіону. Любителі збору грибів не полишають спроб назбирати врожаї лісових делікатесів. Та не варто забувати, що дикорослі гриби становлять потенційний ризик отруєння. У цей складний період для країни та в житті кожного українця варто поберегти своє здоров’я та здоров’я близьких від ризику грибного отруєння!
Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
19.07.2023
Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя
У літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції такі як сальмонела, кишкова паличка, ротавіруси тощо.
Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.
Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.
Характерними ознаками кишкової інфекції є:
- слабкість;
- головний біль;
- блювання;
- болі в животі;
- підвищення температури;
- пронос.
Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;
- використовувати питну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не вживати в їжу некип'ячене домашнє молоко, сирі яйця тощо;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих місцях відпочинку, уникати заковтування води під час купання;
Виконання цих правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!
Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області